Ljubomorni na Srbiju

Odluka Ministarstva zdravlja Austrije da ne prihvati vakcine koje nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), mnogima koji su se vakcinisali u Srbiji, predstavlja otežavajuću okolnost. Ova odluka objavljena za vikend, baš kad je u Beogradu bio poseban termin za vakcinaciju naših ljudi iz dijaspore, izazvala je žestoke rekacije Srba koji rade u Austriji.

– Umesto da budu srećni što smo imali prilike da se vakcinišemo negde i time podignemo stopu imunizovanih, oni nam sada ne priznaju rusku i kinesku vakcinu. Mislim da to nije dobar potez austrijskih vlasti – smatra Milena Popović iz Beča.

Ona kaže da je iskoristila priliku i vakcinisala se u Srbiji sa ruskom, Sputnjik vakcinom.

Ističe da sigurno u Beču ne bi došla na red za vakcinaciju do leta i da je zbog toga odlučila da se u Srbiji vakciniše još pre mesec dana, a tada je na raspolaganju bila pre svega ruska vakcina.

– Stalno govore da vakcina predstavlja jedino delotvorno oružje u borbi protiv pandemije. Kada se vakcinišemo onda odjednom to ne važi. Pošto sam se vakcinisala doprinela sam lično da ne mogu da širim korona virus u Austriji – istakla je Popovićeva.

I Marko Vesić kaže da nije normalno da se osporavaju vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija.

– Ja sam primio kinesku vakcinu, jer sam smatrao da je ona napravljena po “starom” bezbednom sistemu. To što Austrija nije nabavila kineske vakcine u vreme vrhunca drugog talasa korona virusa, i time dopustila smrt više stotina svojih građana, ne mogu da shvatim. Valjda u nabavci leka i vakcine neće biti geopolitičkog razmišljanja – poručio je on.

Vesić je najavio da će se žaliti na odluku Ministarstva zdravlja, jer ne vidi zašto bi se neko ko je kineskom ili ruskom vakcinom tretirao kao neko ko odbija da se vakciniše i time ne ugrožava samo sebe već celo društvo.

– Odluka Ministarstva je bezobrazluk. Verovatno su ljubomorni što je Srbija uspela svojim građanima da obezbedi vakcine u pravom trenutku i što se mnogo njihovih državljana vakcinisalo kod nas. Sada pokušavaju da kazne sve nas koji smo želeli da zaštitimo sebe i druge – rekao je on.

Vakcinisana sputnjikom: Milena Popović

Dozvola za Sinofarm?

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn je u najnovijem saopštenju najavio da će austrijske vlasti ipak za ulazak u zemlju prihvatiti vakcinaciju svim vakcinama koje su priznate, odnosno imaju odobrenje Evropske agencije za lekove ili su uspešno prošle odgovarajući proces Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Tako neće biti prihvaćena vakcinacija ruskom vakcinom Sputnjik, ali će se prihvatati kineska vakcina sinofarm, koja je dobila odobrenje SZO.

Prema ranijoj odluci Ministarstva zdravlja Austrije u zeleni pasoš, koji će biti “ulaznica” za pristup gastronomiji, hotelima i drugim mestima, neće moći da se unesu vakcine dobijene u inostranstvu koje nije odobrila EMA. Po svemu sudeći, svi koji su vakcinisani kineskom i ruskom vakcinom moraće da se testiraju pred svaki odlazak u kafanu, restoran, hotel.

Do posla samo uz sertifikat

Osobe koje traže posao ili druge usluge Servisa za zapošljavanje (AMS) od danas će morati kod sebe da imaju negativan test, dokaz o vakcinisanju ili dokaz o preležanom oboljenju korone.

U svim poslovnicama biće tražen dokaz o niskoj epidemiološkoj opasnosti.

“Lični kontakt nam je važan, a istovremeno nam je prioritet zdravlje klijenata i zaposlenih”, istakla je Petra Draksl, šefica AMS u Beču.

AMS obaveštava sve koji dolaze na termin u jednu od brojnih ispostava da sa sobom ponesu negativni rezultat antigenskog testa ne starijeg od 48 sati, PCR testa ne starijeg od 72 sata ili dokaz o vakcinaciji, ili dokaz o preležanom oboljenju, to jest o antitelima ne starijim od tri meseca.

Чланак Ljubomorni na Srbiju се појављује прво на Vesti online.

Original Article