Ulazak i bez karantina

Austrija je od srede ublažila mere za ulazak u zemlju i ukinula obavezan karantin za sve susedne države. U karantin neće morati osobe koje imaju sertifikat o vakcinaciji, negativnom testu ili potvrdu o izlečenju od korone.

“U svim državama se smanjuje broj infekcija, zbog toga možemo paralelno sa popuštanjem epidemioloških mera u zemlji primeniti i olakšice prilikom ulaska u Austriju”, istakao je Volfgang Mikštajn, ministar zdravlja.

Prema novoj uredbi ulazak iz zemalja sa visokom incidencijom i dalje je povezan sa obaveznim karantinom, a za države u kojima se širi novi soj važe još stroža pravila. Nova uredba predviđa da se karantin, uz sertifikat o vakcinaciji, negativnom testu ili potvrdi o preležanom oboljenju ukida za Nemačku, Italiju, Lihtenštajn, Švajcarsku, Slovačku, Sloveniju, Češku, Mađarsku, Belgiju, Bugarsku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Grčku, Irsku, Island, Izrael, Letoniju, Luksemburg, Maltu, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Španiju, Monako, Andoru, San Marino i Vatikan. Ni putnici iz Australije i sa Novog Zelanda neće morati u karantin. Iz svih tih zemalja omogućava se od sada i ulazak u Austriju i u turističku svrhu.

Ako putnik iz tih zemalja nema odgovarajući sertifikat moraće u roku od 24 sata u Austriji da se testira na koronu. Kao dokaz o vakcinaciji važiće dokument izdat na nemačkom ili engleskom jeziku, ili pasoš o vakcinaciji. Što se sertifikata o ozdravljenju od korone tiče prihvataće se potvrda lekara ili nadležne ustanove na nemačkom ili engleskom jeziku, da je infekcija preležana u prethodnih šest meseci.

Чланак Ulazak i bez karantina се појављује прво на Vesti online.

Original Article