Laži protiv Miloševića

U Beču je u četvrtak uveče predstavljena knjiga “Suđenje Miloševiću – izveštaj jednog posmatrača” Bugarina Žerminala Civikova, u kojoj je prikazano kako su laži ostale nekažnjene od strane Međunarodnog tribunala za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu.

Civikov, pripadnik ruske manjine u Bugarskoj, koji živi i radi u Hagu, svojim delom je, kako je naglasio, želeo da prikaže kako je moguće lagati pred Tribunalom bez posledica.

Pošto je kao novinar pratio garđanski rat u bivšoj Jugoslaviji, Civikov je, kada je Milošević dospeo u Hag, bio radoznao kako će se odvijati suđenje.

– Moje pretpostavke, da će se raditi o političkom suđenju, pokazale su se ispravne. Suđenje Slobodanu Miloševiću, koje je trebalo da bude krivični proces, postalo je suđenje koje nije dostojno našem društvu – kazao je Civikov.
Pošto živi nedaleko od Tribunala, on se odlučio da prati gotovo svaki dan suđenja Miloševiću, i naglasio je da je bio prisutan na dve trećine procesa.

– Bio sam iznenađen da se moje viđenje suđenja u potpunosti razlikovalo od izveštaja u medijima. Tada sam odlučio da zapisujem događaje u sudnici – dodao je Civikov, istakavši da je u svojoj knjizi ovekovečio pre svega one iskaze koji su bili lažni, što se dokazalo unakrsnim ispitivanjem, a da Tribunal nije ništa preduzeo protiv lažnih svedoka.
– Mediji su o tim lažnim izjavama svedoka ćutali i ono što je zabrinjavajuće je da i sudije Tribunala nisu želele da ustanove da se radi o lažnom iskazu. Nijednom lažnom svedoku nisu zaprećene posledice, iako je iskaze dao pod zakletvom, tako da se radilo o krivičnom delu – objasnio je Civikov.