Zajedničko veće opština dobilo projekat „Zaželi“

Ovim ugovorom je Zajedničkom veću opština dodeljen projekat „Zaželi“ pomoću kojega će biti zaposlene ukupno 22 osobe. Od ukupnog broja, 20 radnih mesta biće namenjeno ženama koje teško mogu da pronađu zaposlenje i koje će biti sa teritorije četiri lokalne samouprave koje svojim delovanjem pokriva ZVO. Sa područja grada Vukovara će biti zaposleno 10 osoba, pet žena iz opštine Trpinja, tri žene iz Borova i dve žene sa područja opštine Negoslavci.

– Osim zapošljavanja ovih 20 žena, predviđeno je i zapošljavanje i voditelja projekta te administratora na projektu. Ženama koje će biti zaposlene kao negovateljke starijih i teško pokretnih osoba ugovor će trajati 12 meseci, dok će voditelj i administrator projekta potpisati ugovor na 18 meseci – objašnjava predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Prilikom kreiranja i pisanja projektne dokumentacije Zajedničko veće opština odlučilo je da u sam projekat ubaci i mogućnost edukacije određenog broja žena koje budu radile, pa će tako polovini žena biti ponuđeno da se besplatno dokvalifikuju za negovateljku ili gerentodomaćicu na nekom od učilišta.

– Ovo je prilika da žene ojačaju i postanu konkurentne na tržištu rada, dobiju određeno zvanje kroz ovih 12 meseci koliko će biti u radnom odnosu, ostvare egzistenciju i zaista pomognu starim i nemoćnim osobama. Takva zanimanja su tražena jer imamo sve više starijih osoba zbog iseljavanja i negativne demografske slike- priča Jeremić.

Po kriterijuma nadležnog ministarstva svaka žena mora da brine za šest osoba, što znači da će u ovaj projekat biti uključeno i najmanje 120 korisnika. U toku je prikupljanje podataka o osobama koje trebaju ovu vrstu pomoći, a nakon što se završi konkurs za voditelja i administratora projekta, biće raspisan i konkurs za zapošljavanje 20 žena. Početak rada projekta pod nazivom „Želim-radim“ očekuje se oko prvog avgusta. Ukupna vrednost ovog projekta je 1.782.175 kuna.

Potpisan ugovor i sa AP Vojvodinom o finansiranju medija

Dan ranije, Jeremić je potpisao i ugovor kojim Vlada autonomne pokrajine Vojvodine dodeljuje ovoj instituciji 2.950.000 dinara namenjenih informisanju.

Ovaj iznos namenjen je medijima u vlasništvu ZVO-a koji svoj sadržaj plasiraju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Ovo je najveći iznos koje je ZVO dobio od Vlade Vojvodine za informisanje u poslednjih nekoliko godina. Od ukupnog iznosa dva miliona dinara će biti namenjeno za televizijsku produkciju dok je ostatak od 950.000 osiguran za list „Izvor“.

zvo ap vojvodina srđan jeremić

– U našoj televizijskoj emisiji snimamo priloge o životu Srba, ne samo iz istočnog dela Republike Hrvatske, već i sa područja Dalmacije i Like. Pratimo naravno i dešavanja na Baniji, Kordunu i zapadnoj Slavoniji, dakle na svim područjima gde živi naš narod. List „Izvor“ se u potpunosti štampa na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Drago nam je da je pokrajinska vlada prepoznala vrednost ovih medija – kaže Srđan Jeremić.

Jeremić se ovim putem zahvalio Vladi AP Vojvodine na vrednoj donaciji i što uprkos pandemiji koronavirusa rebalansom budžeta nije smanjila sredstva namenjena informisanju srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Zbog privremenog zatvaranja granica, delegacija Vlade autonomne pokrajine Vojvodine nije uspela da prisustvuje ovom sastanku.

The post Zajedničko veće opština dobilo projekat „Zaželi“ appeared first on srbi hr.

Original Article