Kreće borba za zdravlje

Kad je pre tri godine, tokom rutinske lekarske kontrole medicinska sestra i majka troje dece Biljana Smolović iz Beograda otkrila da ima karcinom dojke (hormonski tumor), usledili su šok i neverica. Vremena za čekanje nije bilo, lekari su odmah reagovali zbog veličine tumora i prepisali joj četiri ciklusa hemioterapije. Nažalost, ni po završetku primanja agresivnih lekova tumor se nije povukao, pa je jedino rešenje bilo da se odstrani dojka, ali i jajnici.

– Sam početak je bio izuzetno težak i bolan period za celu porodicu. Bilo je tu mnogo emocija, bojazni, nemirnog sna… Nakon operacija i terapija koje su usledile bilo je važno da poradim na jačanju imuniteta. Zato sam koristila imunofan, sibirijan helt vitamine, imunoglukan, razne preparate poput ruske čage, kurkume. Naravno, i isključivo zdravu ishranu, što nas i sada na mesečnom nivou košta do 500 evra. U početku smo se nekako i borili s tim, ali sada više ne izlazimo na kraj – iskreno će Biljana Smolović (47).

Morala je da se vrati na posao

U nastavku razgovora sa ovom ženom borcem saznajemo i da je zbog svih tih troškova i zaduženja po kreditu koji je prethodno imala morala da se vrati na posao. Posle isteka bolovanja, primala je socijalnu pomoć na svaka tri meseca, a budući da kod kuće ima studente i srednjoškolca, Smolovići više nisu mogli da izađu na kraj sa svim troškovima.

– Iako je suprug radio i do tri posla (nažalost slabo plaćena), para nije bilo dovoljno za sve potrebe naše porodice i mog lečenja. Zbog toga nisam imala kud, morala sam da se vratim na posao. Kad sam se vratila, iako radim na poziciji instrumentarke u operacionoj sali, morali su da mi daju lakše poslove (sterilizacija instrumenata), a samim tim mi je i plata umanjena – rekla je Biljana, dodavši:

– Ne žalim se, Bog mi je dao da funkcionišem i na tome sam beskrajno zahvalna. Međutim, brinemo se svi i dalje jer postoji opasnost da se bolest vrati. Pre svega, zbog toga što nemam protezu, a samim tim ni mogućnost proticanja limfe. Nisu mogli da mi je ugrade zbog 11 upaljenih žlezda. Takvu operaciju sada ne pokriva naše zdravstveno osiguranje, a sama pomisao da bi za takav zahvat trebalo izdvojiti nekoliko hiljada evra izaziva pravi haos u glavi.

Pod terapijom nolvadeksa

Dok se ne pronađe rešenje za operaciju, budući da bi tako otklonila ne samo estetski već i zdravstveni problem, a to je i do 50 odsto manje šanse da se bolest vrati, Biljana i dalje mora da vodi računa o ishrani, da se ne stresira i da vodi najzdraviji mogući život. I uprkos tome, desilo se ono što nikako nisu hteli.

– Iako je lečenje bilo zvanično završeno, nažalost, dogodilo se ono čega smo se svi pribojavali. Na redovnoj kontroli pronašli su mi vodu u plućima i to pred samu terapiju. Kreće borba iznova… Bila sam u bolnici, pa su me otpustili. Međutim, tu su i dalje vitamini i preparati, i svi koštaju taman toliko novca koje više ne možemo da obezbedimo. Iskreno, strah me je cele ove situacije. Za operaciju nema novca, a potrebno je održavati zdrav život i ne sekirati se, a onda se pitam kako? Gledajući celokupnu situaciju sa korona virusom, strah je još veći. Iskreno, u ovom trenutku svaka pomoć, makar i najmanja, mnogo bi nam značila. Da prebrodimo ovaj težak period. Bićemo do neba zahvalni svakom ko bude imao sluha za ovu moju muku. Nije lako moliti za pomoć, ali na ivici smo i više se nema kud – navela je Biljana Smolović.

Ništa ni od osiguranja

– Nažalost, nikakvu pomoć od klinike u kojoj radim nisam mogla da dobijem. U trenutku kada sam se razbolela naše osiguranje nije pokrivalo mnogo stvari vezanih za moje zdravlje i lečenje, pa otuda muka i problemi, a moje zdravstveno stanje se sada opet pogoršalo i može biti još gore ukoliko prestanem da uzimam vitamine, suplemente i terapiju – iskreno će Biljana.

Svi pod stresom

Prema rečima hrabre Biljane, i deca daju sve od sebe da olakšaju tešku situaciju.

– Najstariji sin, pored studija, počeo je da radi u jednoj prodavnici bele tehnike, da bi doprineo i smanjio brigu svih ukućana oko najosnovnijih stvari. Videćemo kako će mu ići. Do sada je bio dobar student i nadam se da mu dodatni posao neće predstavljati prepreku da tako i nastavi. Ali sada ova situacija sa mnom kod svih izaziva novi stres, bojazni i mene duša zbog toga boli – kazala je Biljana.

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci „Vesti“ koji žele da pomognu Biljani Smolović da prebrodi težak životni period koji je pred njom, mogu stupiti u kontakt sa Smolovićima putem broja telefona: +381 62 120 69 04 i saznati sve detalje ili uplatom donacije na račun u Rajfazen banci (Biljana Smolović): 265-0000005534369-02.

Чланак Kreće borba za zdravlje се појављује прво на Vesti online.

Original Article