Konvencija Kongresa srpskog ujedinjenja

INVESTIRANjE I BIZNIS U RODNOM KRAJU

U petak, 22. oktobra počeo je prvi radni dan XIV Godišnje skupštine Srpskog kongresa ujedinjenja, najveće organizacije Srba u Severnoj Americi. Središnja tema ovogodišnjeg skupa bila je investiranje i biznis u Srbiji. U vašingtonskom hotelu Meriot, gde je Skupština održana, okupilo se oko 300 predstavnika srpskih organizacija, i pedesetak gostiju iz Srbije i Republike Srpske.

Američki Srbi započeli su okupljanje četvrtak ujutru, kada su imali radni doručak u Kongresu sa svojim zemljacima Srbima-kongresmenima, a istog dana uveče prijem je priredio ambasador Srbije i Crne Gore u SAD Ivan Vujačić.

Prvi radni dan otvorio je gost iz Srbije, Vojislav Vukčević, ministar za dijasporu, a sa odgovarajućim izlaganjima sledili su ga šef beogradske privredne komore Milan Janković, i Branko Krsmanović, ministar finansija Republike Srpske. Nakon ručka, na kojem je glavni govornik bio predsednik Vlade Republike Srpske Dragan Mikerević, reč su imali predstavnici američke vlade, i pivrednici iz Srbije. U nedelju su vođene panel rasprave, posebno o bankarstvu, gde su vodeće uloge bile namenjene Majku đorđeviću, i Bojanu Stanivukoviću iz Nacionalne štedionice iz Beograda. O političkim i nacionalnim temama govorili su vladika Artemije, te analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić, i Vuk Jeremić, savetnik Borisa Tadića.

Skupštinom je predsedavao predsednik Kongresa srpskog ujedinjenja Nenad Vukičević, vlasnik kompjuterske programerske firme iz Kalifornije. Rad je u nedelju uveče okončan balom i koncertom na kojem će nastupila Braća Teofilović iz Beograda.