Kapa dole, zemljaci!

Prvih januarskih dana, posredstvom Redakcije “Vesti” iz Sidneja, stigle su nove donacije dobrotvora sa Petog kontinenta, za čak 29 štićenika Humanitarnog mosta – ukupno 8.501 australijskih dolara. Od tog novca, potrudili smo se da pojedine donacije stignu na zadate adrese pre Božića, o čemu smo već pisali proteklih dana. Uručenja su nastavljena, a da bi naš zadatak bio potpuno završen, tome ćemo se posvetiti i narednih dana.

Razlog za to jeste što su plemeniti Branislav i Vesna Knežević iz Sidneja poslali za porodicu Sanje Bartok iz Gudurice kraj Vršca 500 AUD, kao i za samohranog oca Zorana Tutunovića iz sela Rajac kraj Čačka (500 AUD), dok je B. G. iz Adelejda izdvojila 400 AUD od kojih po 200 za narodne kuhinje DO “Majka devet Jugovića” iz Gračanice pri Eparhiji raško-prizrenskoj i samohranoj majci Snježani Plavšić Đurović iz Mahovljana kraj Laktaša. Slobodan i Ljiljana Joksić iz Sidneja mislili su na đaka pešaka Nikolu Matkovića iz Vučinića kraj Novog Pazara i poslali mu dar od 140 AUD, dok je Slobodan Nedeljković iz Sidneja mislio na teško bolesnu Radu Simić iz Šapca i poslao joj 200 AUD. Bračni par Slavica i Slavko Dragićević iz Melburna uputili su 161 dolar za malog srčanog bolesnika Davida Dimitrijevića iz Surčina, dok je bračni par Jelena i Miša Zarić iz Sidneja izdvojio 250 dolara za samohranu majku invalida Tanju Radonjić iz Kotraže kraj Čačka.

Poduža lista

Lista dobročinitelja se nastavlja, pa je tako anonimna familija iz Sidneja je uputila ukupno 1.900 AUD, od kojih je po 500 AUD namenila za Dušimira Vuksanovića iz Pačevine na Goliji, a još toliko za siročad Tijanu i Tamaru Lazović iz Zubinog Potoka. Po 300 AUD uputili su samohranoj majci Vuki Barbu iz Mramorka, odličnom đaku pešaku Nikoli Matkoviću iz Vučinića kraj Novog Pazara i siromašnom ocu i sinu Milovanu i Nikoli Petronijeviću iz sela Joše na Goliji.

Sam početak godine svojom redovnom donacijom obeležio je i humani O. V. iz Sidneja koji je uputio stipendiju od 850 AUD od kojih 480 dolara za četvoro orahovačkih gimnazijalaca, a 370 dolara za đaka pešaka Stefana Pendića iz Đonlija na Goliji. Ljube i Miško Kljajić iz Sidneja su poslali 500 AUD za polupokretnu samohranu majku Svjetlanu Kljajić iz Sključana kod Kozarske Dubice.

Nijedan praznik bez Rajke

Kao što to uvek i čini, ni humana Rajka Tarlać nije izostavila da za praznike uputi donaciju od ukupno 3.100 dolara za 14 štićenika. Od toga je po 300 dolara namenila za siromašnu porodicu Zarić iz Trnjaka kraj Bijeljine, zatim porodicu Pap iz Mužlje kraj Zrenjanina i samohranog oca Vukomira Tomovića iz Novog Pazara, a po 200 dolara za: porodicu preminulog Dragana Mladenovića iz Smederevske Palanke, slepog dečaka Aleksandra Smukova iz Dobrinaca kraj Rume, Moniku Terzić iz Beograda, koja se nalazi u budnoj komi, siroče Aleksu Bogdanovića iz Bijeljine, samohranu majku Živku Stanojević nastanjenu u Surčinu, Svjetlanu Kljajić iz Sključana kraj Kozarske Dubice, samohranu majku Bajru Suljević iz Novog Pazara, đake Mihajla Kukića iz Prijedora i Milicu Đorđević iz Prizrena, zatim samohranu majku Tanju Radonjić iz Kotraže kraj Čačka i starinu Ranka Majstorovića iz Omarske. Sve zajedno, dobročinstva za svaku pohvalu i divljenje.

Usrećeno nekoliko porodica

Od navedenih donacija, već smo zabeležili da je 300 dolara anonimne familije iz Sidneja uručeno je siromašnom ocu i sinu Nikoli i Milovanu Petronijeviću, kao i ukupno 450 dolara (200 AUD Miše i Jelene Zarić i 200 AUD Rajke Tarlać) Tanji Radonjić iz Kotraže kraj Čačka. U međuvremenu, 500 dolara Branislava i Vesne Knežević iz Sidneja stiglo je i u ruke mlade Sanje Bartok iz Gudurice kraj Vršca, majke sedmoro mališana.

– Ovi divni ljudi su mi već slali pomoć i moram reći da sam njima oduševljena. Koliko su dobri i puni razumevanja, teško mi je da vam opišem. Hvala im do neba za nesebičnu podršku i ljubav koju su nam ponovo poslali sa drugog kraja sveta i to za najradosniji praznik. Želimo im svaku blagodet, zdravlje i sreću od Gospoda – poručila je Sanja Bartok.

Dar stigao u Mramorak

Još 300 dolara anonimne familije iz Sidneja stiglo je pred Božić i samohranoj majci Vuki Barbu iz Mramorka i njeno troje mališana, donevši neopisivu radost.

– Baš sam brinula kako ćemo proslaviti praznike i najmlađem sinu Savi sedmi rođendan. Do neba hvala tim divnim ljudima što nas se uvek sete i pošalju pomoć. Neka im dragi Bog podari dobro zdravlje i svaku sreću! Najveća briga mi je Sava jer iako je napunio sedam godina, slabo govori, nosi pelene i teško mu je bilo šta pojasniti. Kasni u psihomotornom razvoju, što je sve posledica tumora na mozgu koji mu je odstranjen dok je još bio beba. Činjenica je da kad čovek živi od socijalne pomoći i onoga što ponekad uspe da zaradi u nadnici, svaki dinar ili evro je za njega veliki kao kuća i više nego dobrodošao za najosnovnije. Zato sam veoma zahvalna svim humanim zemljacima iz dijaspore koji su bili uz nas, omogućili nam siguran krov nad glavom i deci uslove za život dostojne čoveka – kazala je Vuka.

Чланак Kapa dole, zemljaci! се појављује прво на Vesti online.

Original Article