Arno Gujon sa Srbima iz Hrvatske za Badnji dan i Božić

  Arno Gujon i Sanja Lakić u poseti Sabornoj crkvi Svetog Dimitrija sa episkopom Heruvimom
  Foto: FB A. Gujon

  Badnji dan i Božić direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i narodni poslanik Sanja Lakić proveli su sa svojim narodom u Osječko-baranjskoj županiji u Republici Hrvatskoj. U Sabornoj crkvi Svetog Dimitrija u Dalju razgovarali sa episkopom Heruvimom o stanju srpskog naroda i srpske crkve u Hrvatskoj. Saborna crkva Svetog Dimitrija je središnja crkva u Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj a ujedno i najveći pravoslavni hram u ovom delu Hrvatske. Potom su posetili šestočlanu srpsku porodicu Milanović i baku Milicu Osić u selu Trpinje kako bi zajedno proveli Badnji Dan. „Hvala mojim domaćinima, dragoj porodici Milanović, koji su me zajedno sa svoje četvoro dece dočekali u svom domu na Badnji dan. Bilo je dirljivo i potresno pričati sa njima, o odrastanju i životu u ovom delu Hrvatske, o njihovim problemima ali i nadanjima. U njima sam prepoznao istu snagu i radost života koje krase Srbe sa Kosova i Metohije. Iako žive u teškoj materijalnoj situaciji, oni svojim primerom pokazuju kako možemo dostojanstveno čuvati svoje ognjište i prenositi ga svojoj deci“ rekao je Arno Gujon .

  Susret sa baka Milicom Osić
  Foto: FB A. Gujon

  On je zajedno sa poslanicom Lakić prisustvovao večernjem bogosluženju sa paljenjem badnjaka u Sabornoj crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju, a na Božić su bili na Božićnoj liturgiji u manastiru Uspenja Bogorodice.

  Baka Milica Osić ih je primila širokih ruku. „„Dobar dan, mi smo“… „Znam ja djeco ko ste vi, gledala sam vas na televiziji. Kako je bilo u Sloveniji?“ – bile su prve reči bake Milice Osić prilikom našeg susreta u njenom porodičnom domu“, zapisao je Arno Gujon. „Baka Milica je jedna od stotina naših starica koje su ostale da čuvaju svoja ognjišta u Istočnoj Slavoniji. Pričala nam je o životu u Dalju pre i posle rata, uspomenama iz mladosti ali i nadi da će u budućnosti biti bolje. Kratak ali nezaboravan susret…“ dodao je Gujon.

  Dalj je malo mesto koje se nalazi na Dunavu na samoj granici sa Srbijom, sedište je opštine Erdut. Prema popisu stanovništva iz 2011. mesto Dalj je imalo 3.937 stanovnika i od toga 54,9% srpske nacionalnosti, odnosno 2.163 Srba. Selo Trpinja je sedište istoimene opštine koja ima, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, 5.572 stanovnika. U samom selu se nalazi 1.516 stanovnika. Srbi čine većinu stanovništva sa 89,75%, navodi podatke Uprava za saradnju sa Srbima u dijaspori i regionu.

  U poseti kod mlađih Milanovića
  Foto: FB A. Gujon

   Original Article