Jezik štiti identitet

Predsednica SKPD Prosvjeta iz Štutgarta Desa Burazor Aslanidu posetila je Zajednicu srpskih klubova u Beču. Tokom sastanka razmotrene su i mogućnosti buduće saradnje, kao i rad na zajedničkim aktivnostima i budućim projektima, a sve u cilju očuvanja srpskog jezika i nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u rasejanju.

Desa Burazor Aslanidu je, inače, poznati romanopisac i veliki humanista. Na sastanku u Zajednici srpskih klubova gošća je informisala prisutne o radu i aktivnostima ovog značajnog društva, koje radi na očuvanju srpskog jezika i kulture u Nemačkoj i uskoro obeležava godinu dana svog postojanja.

Domaćin Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, upoznao je čelnicu „Prosvjete“ sa dosadašnjim dugogodišnjim aktivnostima ove krovne organizacije, koja u svom članstvu, kako je naveo, ima 20 aktivnih klubova i udruženja.

On je podsetio da je Zajednica srpskih klubova ove godine proslavila 45 godina svog rada i postojanja i pokazao je monografiju koja je objavljena tim povodom.

Ukazao je i na predstojeći Balkanski festival, koji Zajednica organizuje zajedno sa udruženjem „Dunav“ i rukovodstvom Desete bečke opštine, a koji je planiran za 25. i 26. septembar.

Sastanku su prisustvovali i Bora Kapetanović, prvi čovek Udruženja „Dunav“, Radmila Maksimović, predsednica KUD „Branko Radičević“, kao i prof. Svetlana Matić, čelnica ASKD „Vilhelmina Mina Karadžić“.

Gošća iz Nemačke, ovom prilikom, poklonila je svoju knjigu „Noć iza berlinskog zida“ novoosnovanoj biblioteci „Mina Karadžić“, koja će biti smeštena u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču.

Humanitarka poklonila knjigu biblioteci

Renoviranje pri kraju

Inače, u toku je renoviranje prostorija Zajednice i radovi se privode kraju. Želja novog rukovodstva je da se svako ko dođe u prostorije, koje su na raspolaganju svim članovima, u njima oseća prijatno. Tako, posle dugog niza godina na ulazu u zgradu, u ulici Gudrunštrase 133b, u Desetom bečkom okrugu, sada stoji natpis „Zajednica srpskih klubova u Beču“ i upućuje svakog zainteresovanog da zastane i informiše se o aktivnostima ove krovne organizacije, koja priprema bogat jesenji kulturno-umetnički program.

Чланак Jezik štiti identitet се појављује прво на Vesti online.

Original Article