U školi se lakše uči

Sa početkom školske godine u nemačkoj pokrajni Hesen krenula je i dopunska nastava na srpskom jeziku. Učenicima koji su do sada pohađali ovu nastavu pridružili su se novi đaci, a dosadašnji nastavnički tim koji realizuje nastavu u Hesenu, u sastavu Tatjane Milanović i Sonje Zrnić, kao pojačanje je dobio Bojanu Rakonjac, profesorku srpskog jezika i književnosti.

Dopunska nastava na srpskom jeziku će se obavljati uz pridržavanje mera donetih zbog virusa COVID-19, a Biljana Bukinac, koordinator obrazovno vaspitnog rada za „Vesti“ ističe:

– Početak nove 2020/21. godine protiče veoma dobro. Od nadležne školske uprave za Frankfurt dobili smo odobrenje za nastavak neposrednog rada i da nastavu realizujemo u učionicama. Nastava se odvija na ustaljeni način uz obavezno sprovođenje mera i držanje propisane distance. Nadležno ministarstvo pokrajine Hesen je dostavilo uputstvo o izvođenju nastave u uslovima pandemije sa čijim sadržajem smo upoznali učenike, roditelje i nastavnike. Pravila kojih se pridržavamo su ista kao i pravila koja se primenjuju za vreme nastave u nemačkim školama. U slučaju znatnog pogoršanja epidemiološke situacije spremni smo da pređemo na druge modele rada i postupimo prema uputstvu nadležnog ministarstva. U tom smislu smo stekli određeno iskustvo krajem prošle školske godine u vreme kada je nastava u nemačkim školama obustavljena zbog epidemije korona virusa. Nastava na srpskom jeziku je realizovana „onlajn“ modelom preko Gugl učionica. To je dobar alternativni način, ali nikako bolji od neposrednog rada u školskim učionicama. Treba da razumemo da je jedan od najvažnijih ciljeva naše nastave razvijanje jezičkih veština kod učenika, ali i socijalnih i komunikacionih kompetencija koje se mogu razvijati samo u učionicama kroz interakciju učenika sa drugim učenicima i nastavnikom.

U daljem razgovoru sa koordinatorom smo saznali da tim nastavnika u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Frankfurtu i dalje radi na povećanju obuhvata učenika uključivanjem u nastavu na srpskom jeziku.

Časovi u Frankfurtu

Jedno od novih mesta gde se održava dopunska nastava na srpskom jeziku je Akerman škola koja se nalazi u Ackermannstr. 37 na Galusu u Frankfurtu. Nastavnica Bojana Rakonjac je ove sedmice održala prve časove i već je imala pet učenika:

– Zadovoljna sam i verujem da će uskoro učenika biti mnogo više. U prethodnom periodu sam uz podršku koordinatorke Biljane Bukinac obilazila škole gde ćemo držati nastavu na srpskom jeziku, upoznala sam direktore škola, dogovarale smo termine o realizaciji nastave. Do sada sam predavala srpski jezik u Srbiji u odeljenjima od prvog do osmog razreda. Ovde imamo grupni rad učenika od prvog do osmog razreda koji se nalaze istovremeno na nastavi i mi se prilagođavamo svakoj od tih grupa i svakom od tri nivoa učenja koji postoje.

Bojana dodaje da je zahvalna na velikoj podršci koordinatorke Biljane Bukinac i koleginice Tanje Nedeljković na čije je mesto došla, kao i na podršci koleginica Tatjane Milanović i Sonje Zrnić.

Poziv roditeljima

Pored već 17 formiranih nastavnih grupa u Hesenu, sutra u 11 časova počeće sa radom i nastava u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu u Frankfurtu. Intenzivno se, takođe, radi na pokretanju nastavne grupe u gradu Hanau. Pozivamo sve zainteresovane roditelje iz Hanaua i okolnih mesta da kontaktiraju nastavnicu Bojanu Rakonjac putem imejla rakonjacbojanaŽgmail.com ili telefonom 01773388916, a za upis u Dopunsku školu na srpskom jeziku u Hesenu nastavnice Tatjanu Milanović (tanjamilanovic969Žgmail.com, 015736572046), Sonju Zrnić (zrnicsonjaŽgmail.com, 01774803377) kao i koordinatora Biljanu Bukinac (Biljana.bukinacŽmpn.gov.r, 01631728684).

Чланак U školi se lakše uči се појављује прво на Vesti online.

Original Article