Izigrano poverenje

Poštovana Redakcijo! Vlasnik sam firme „Milo industriemontagen“ iz Berlina. Moja pomoc privredi sadržana je u sledecem: ugovor za firmu „Minel kotlogradnja“ (vredan dva miliona DM), predstavnike EPS smo vodili u nadležno Ministarstvo Kuvajta (kako bi inženjeri EPS vodili elektrane u Kuvajtu), angažovanje na dovodenju detaširane radne snage u SR Nemacku i slanje radnika iz Nemacke radi pomoci na remontu u TE „Kostolac“.

Ovu pomoc sam radio bez provizije i u nadi da ce i naša zemlja konacno da stane na noge i da ce naša deca imati svetliju buducnost. Medutim, kada je meni trebala „pomoc“ pokucao sam na sva vrata, ali, nažalost, bez uspeha. Zato se obracam vama da ovo objavite javnosti.

O cemu se u stvari radi?
Krajem prošle godine smo izvršili privremeni uvoz alata i mašina za remont elektrane Kostolac – Drmno, dakle na odredeno vreme. Posle završetka remonta, firma „LM Metalmont“ (porizvodac) je bespravno prisvojila alat i jedan deo prebacila na TE Obrenovac A, gde takode izvodi remont za EPS.
Posle bezuspešnih razgovora sa gospodinom LJubišom Pejicem, direktorom firme „LM Metalmont“, i ubedivanja da vrati alat, odlucio sam da preduzmem zakonske korake. Podneo sam krivicne prijave (2. aprila 2002) protiv navedenog Pejica, dao kompletnu dokumentaciju: spisak alata i mašina, papire sa carine, racune.
Jedna prijava je podneta MUP Požarevac i oni su odmah reagovali, oduzeli alat i predali mojim ljudima koji su došli iz Nemacke da nastave posao na TE Kostolac.
Druga prijava je podneta u MUP Obrenovac, takode 2. aprila 2002. godine, pa ponovo 10. aprila, ali se do danas nije ništa desilo.
Gospoda iz Obrenovca se pozivaju na zakon i kažu da po zakonu ne mogu lopovu, koji je priznao da je privremeno uvezeni alat kod njega, oduzeti taj alat i predati carini.
Posle kažu da sve mora da ide kod javnog tužioca, pa da on odluci kome alat pripada.
Carina tvrdi da to nije u njenoj nadležnosti i pravi dodatne probleme. Novi alat koji je iz Nemacke pošao za Jugoslaviju ceka na granici od 7. aprila 2002. godine, da bismo naknadno saznali od carine u Požarevcu, da im treba prevod specifikacije plata i racuna sa engleskog jezika na srpski. Da li je to moguce?
Nikoga ne interesuje da je to sve nas koštalo više od 25.000 evra. Pismeno sam se obratio nacelniku MUP Obrenovac, Republickom MUP, a napisao sam pismo i šefu kabineta. Pošto sam saznao da to mesto nije popunjeno, pismo sam poslao Ministarstvu za privredu i privatizaciju sa naznakom da ga proslede onome ko je nadležan (ako takav postoji).
Na kraju se obracam i vama, a nameravam da spakujem kofer i odem direktno u TE Obrenovac, završim posao policije i oduzmem moj alat od LJubiše Pejica i dobro razmislim da li da više pomažem mojoj domovini, a za uzvrat gubim živce, praznim svoj džep i doživljavam samo nepravdu i neprijatnosti.