Gujon: Tradicija je ono što čini narode drugačijim i različitim ali ujedno i ono što nas istinski spaja

Gujon: Tradicija je ono što čini narode drugačijim i različitim ali ujedno i ono što nas istinski spaja

6. avgust 2021.
Aktuelno, Matica, Vesti

1 Views

Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“, najavljeno je danas u Skupštini grada Beograda, ove godine biće održan od 15. do 19. avgusta u Užicu, na Zltiboru i u Višegradu, pod pokroviteljstvom kao i predhodnih godina predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Festival organizuje Udruženje građana ERA iz Užica, a suorganizatori su Grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Turistička organizacija Zlatibor. Festival podržava Ministarstvo kulture i informisanja, kao i Ministrastvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon ocenio je da je kontinuitet festivala ujedno i dokaz njegovog kvaliteta, te naglasio da je od izuzetnog značaja, ne samo zato što spaja djecu iz Srbije i Republike Srpske, već što okuplja djecu iz više zemalja koja čuvaju nacionalni identitet kroz igru.

Da pokažemo da smo dio istog kulturnog prostora, da se igraju slična kola, govori isti jezik, a djeca koja dolaze u Srbiju, ne samo u Beograd, upoznaće djecu iz Srbije, upoznaće Srbiju i ono najljepše u njoj, a to je njen narod i njen identitet i kulturu – rekao je Gujon.

On je istakao da festival pokazuje da narodi imaju različite tradicije i da je to važno sačuvati.

– Da znamo ko smo i odakle smo. Kad znamo da igramo Užičko kolo onda možemo da igramo i francuske igre. Da znamo da ono što smo naledili od svojih predaka i da smo to sačuvali prenesemo budućim generacijama i da upoznamo šta su drugi ostavili. Festival nudi i dobru turističku ponudu – rekao je Gujon.

On je naglasio da je izuzetno važno što je ova manifestacija i pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, ocenivši da odnosi Srbije i Srpske nikada nisu bili bolji nego u poslednjih osam godina u svim oblastima, a posebno na polju očuvanja našeg nacionalnog identiteta.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović iskazao je zadovoljstvo što je Predstavništvo već deceniju suorganizator ove sjajne manifestacije koja promoviše srpsku kulturu, običaje i tradiciju i koja je pravi primer kako trebaju i kako funkcionišu veze srpskog naroda sa obe strane Drine.

– I ove godine krećemo iz Užica, a onda iz Bajine Bašte rekom Drinom put Višegrada i ponovo se susrećemo na Zlatiboru i u Užicu. Prosto, ovo je jedna od najvažnijih i najlepših manifestacija mladih čuvara naše kulture i tradicije i Predstavništvo će bezrezervno da je podržava – rekao je Cicović na konferenciji za novinare na kojoj je najavljena manifestacija.

Dejan Savić iz kabineta predsednika Srbije rekao je da je kabinet sa zadovoljstvom prihvatio pokroviteljstvo ove manifestacije i zbog činjenice da deca– učesnici kroz folklor i umetnički izraz grade bolji svet i da u svemu učestvuje Republika Srpska sa kojom Srbija ima sjajne odnose i deli neraskidivo prijateljstvo.

– Ovakva jedna manifestacija pokazuje i jasno koliko je taj naš narod i prostor na kom mi živimo praktično nedeljiv i koliko je povezan i koliko je Drina reka koja nas spaja, a ne koja nas razdvaja – istakao je Savić.

On je ocenio da je važnost festivala i ta što će njegovi učesnici upoznati lepotu Srbije, naići na gostoprimstvo i srdačnost koja krasi srpski narod i razbiti predrasude koje imaju o državi i narodu.

Na festivalu će ove godine učestvovati oko 700 učesnika iz Srbije, Republike Srpske, Bugarske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Ukrajine, Egipta, Moldavije, Gruzije uzrasta od 10 do 16 godina.

Osim osnovnog – folklornog programa, festival prate brojni drugi sadržaji – izložbe, seminari, folklorne igraonice, turistički obilasci, ekološke i druge radionice.

Slične objaveDirektor Gujon i ministar za ljudska prava i izbeglice BiH Lučić : „pravo svojine je ljudsko pravo koje ne sme biti ugroženo u BiH“

10. avgust 2021.Javni poziv za nacionalna priznanja 2021.

3. avgust 2021.Gujon u zvaničnoj poseti Crnoj Gori

28. jul 2021.

Check AlsoVAŽNO OBAVEŠTENjE ZA UDRUŽENjA KOJA SU APLICIRALA NA KONKURSE ZA SUFINANSIRANjE

VAŽNO OBAVEŠTENjE ZA UDRUŽENjA KOJA SU APLICIRALA NA KONKURSE ZA SUFINANSIRANjE Napominjemo udruženjima koja su …