Gujon na Medijskoj konferenciji UNS-a: Dopunske škole čuvaju srpski u dijaspori

 

Jedanaesta medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu bila je posvećena temi „Naša uloga u očuvanju srpskog jezičkog i kulturnog identiteta“. Konferenciju je organizovalo Udruženje novinara Srbije pod podrškom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, u kombinovanom formatu onlajn i uživo, u prostorijama Pres centra UNS u Beogradu.

Konferenciju je otvorio Arno Gujon, v.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu koji je istakao da je Uprava je u prethodnih godinu dana finansirala osnivanje 24 dopunske škole preko srpskih udruženja i crkveno-školskih opština.

„Zahvaljujući tim školama, koje smo otvorili tamo gde ih nije bilo, tako što smo podstakli naše ljude da se okupe i organizuju, od Malte, preko Holandije, Španije, Portugalije sve do Rusije, upisano je oko 1.000 dece“, rekao je Gujon i dodao da je Uprava prošle godine finansirala 38 projekata u oblasti školstva s 18.000.000 dinara – letnje škole, udzbenike, obuke za vaspitače.

Gujon je objasnio da dete koje pohađa dopunsku školu srpskog jednom nedeljno u trajanju od 3-4 sata, uči ne samo gramatiku i padeže, već i srpsku istoriju, geografiju i kulturu.

„Ono što je mnogo bitnije, to je mogućnost za decu da se druže na srpskom, da vide da srpski nije samo jezik roditelja, baba i deda, nego i jezik druge dece. Što bi rekao Duško Radović: ‘Srpski jezik nema nikog drugog osim nas.’ Ako mi ne govorimo srpski, on će nestati“, zaključio je Gujon.

Uvodni pozdrav uputio je Živojin Rakočević, predsednik Udruženja novinara Srbije, koji se javio iz Gračanice. Iz aspekta svog delokruga govorili su dr Slavica Jašić, načelnica Odeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ivan Savić, pomoćnik direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Gordana Predić, posebni savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja.

Na Konferenciji su održana dva tematska panela. Na prvom, pod nazivom Očuvanje srpskog jezika u digitalnom okruženju govorila je Blaženka Trivunčić, koordinatorka dopunske nastave u inostranstvu pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na temu nastave srpskog jezika na daljinu i upotreba digitalnih alata. O svojim iskustvima u ovoj oblasti govorili su Jelena Jablanov Maksimović, predsednica Srpskog kulturnog i obrazovnog centra „Sveta Jelena Anžujska“ i nastavnica srpskog jezika na Malti, Dragana Drakulić – Priima, rukovodilac Škole srpskog jezika i kulture „Akademija Srbija“, Sankt-Peterburg, Marija Aleksić, nastavnica dopunske nastave srpskog jezika u Berlinu, Sanja Bjelica Šagonović, predsednica udruženja SPKD „Prosvjeta“ – Gradski odbor Mostar, Violeta Pavlović-Marinović, učiteljica srpskog jezika, Južnoafrička Republika, Ivan Ilić, predsednik udruženja „Most matice i dijaspore“ i urednik časopisa „Ogledalo srpsko“. Moderator panela je bio Rade Dragović, novinar Večernjih novosti.

Drugi panel je bio posvećen Proizvodnji i distribuciji edukativnih sadržaja namenjenih mladima, a učestvovali su dr Kampmark Nataša, stručna saradnica RTV SBS iz oblasti kulture, povremeni predavač na univerzitetu La Trob u Melburnu koja je govorila o programu na srpskom jeziku RTV SBS iz Australije. Zatim, Vesna Nedić, glavna i odgovorna urednica srpsko – kanadskog časopisa „SAN“, Toronto, Saša Janković, dopisnik Radio-televizije Srbije i Večernjih novosti iz Australije i kolumnista nedeljnika „Srpski glas“ iz Australije, Jelena Mitrović, profesor srpskog jezika u Švajcarskoj, predsednik udruženja „Mileva Marić Ajnštajn“, saradnik srpskog radija „Mladost“ na „ Kanalu K“ Arau, član srpske redakcije „Dijaspora TV“ sa sedištem u Bernu, Nikola Milojević, urednik portala Srbi.hr, Zajedničkog veća opština Vukovar.

Na konferenciji je putem Zum aplikacije učestvovalo preko trideset novinara, predstavnika udruženja dijaspore i Srba iz regiona i nastavnika srpskog jezika, a bila je dostupna za praćenje i putem linka na jutjub nalogu Pres centra.

Slične objaveBečka Prosvjeta izabrala Marka Sarića za predsednika

22. mart 2022.RIK usvojio odluku o otvaranju 77 biračkih mesta u inostranstvu

14. mart 2022.Konkurs za sufinansiranje projekata za region

4. mart 2022.

 

Check AlsoObaveštenje za udruženja koja učestvuju na Konkursu

Registracija i prijava Obaveštavaju se organizacije i udruženja koja su se već jednom registrovala na …

Original Article