Edita Krunić, potpredsednik KSU u Beogradu

EDITA KRUNIć, POTPREDSEDNIK KONGRESA SRPSKOG UJEDINJENJA, POSETILA BEOGRAD

RASEJANJE POMAŽE DIPLOMATIJU

Kongres srpskog ujedinjenja (KSU) iz Amerike očekuje od Ministarstva za dijasporu Vlade Srbije da se maksimalno založi kod Ministarstva spoljnih poslova državne zajednice Srbija i Crna Gora kako bi se na poslovima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima SCG u svetu ubuduće više angažovali naši sunarodnici iz rasejanja, tim pre što se uskoro očekuje otvaranje konzulata SCG u NJujorku i Los Anđelesu, istakla je u izjavi za „Vesti“ Edita Krunić, potpredsednik KSU, nakon prekjučerašnjeg susreta sa ministrom dijaspore Vojislavom Vukčevićem.
– Imajući u vidu da bogatstvo naše dijaspore nije samo u materijalnim resursima, već i u iskustvu i znanju, kao i veoma uspešno angažovanje Deska Nikitovića na funkciji generalnog konzula SCG u čikagu, a pošto se uskoro očekuje otvaranje novih konzulata u Los Anđelesu i NJujorku, predložila sam, u ime KSU, da se i u tim gradovima, u svojstvu generalnog konzula ili njegovih pomoćnika, angažuju istaknute ličnosti iz tog dela našeg rasejanja. I to oniljudi koji u tom delu sveta dobro poznaju situaciju na terenu i prilike koje su od vitalnih interesa kako za naše sunarodnike u SAD, tako i u SCG – pojašnjava Edita Krunić.
Tokom susreta s ministrom Vukčevićem, dodaje naša sagovornica, dogovoreno je da se, najverovatnije u martu iduće godine, u saradnji KSU i Ministarstva za dijasporu, organizuje Privredni forum matice i dijaspore. Skup bi trebalo da postane tradicionalan i da se održava u Beogradu svakog proleća, kao nastavak Ekonomskog foruma koji se svake jeseni održava u organizaciji KSU u Americi.
– Time bi se intenzivirali privredno-ekonomski kontakti, što bi rezultiralo daleko boljom i dugoročnijom saradnjom između matice i dijaspore – smatra Krunićeva.
U razgovoru s ministrom dijaspore postignut je takođe dogovor da se idućeg leta u Srbiji organizuje trodnevna naučno-kulturna manifestacija otadžbine i rasejanja, koja bi se svakog leta održavala u drugom gradu Srbije.

„Dom dijaspore“

Edita Krunić je, takođe, izrazila očekivanje da će nove prostorije Ministarstva dijaspore koje su, po njenoj oceni, smeštene u veoma reprezentativnom objektu u Beogradu, biti istinski dom dijaspore. Da će u tom objektu naši sugrađani iz rasejanja moći da dobiju sve informacije koje su im od značaja, da će moći zameniti stranu valutu u dinar, organizovati sebi turističke aranžamane itd.