NA PONOS MIHAJLA PUPINA: Najstarija srpska organizacija u Americi proslavila 110 godina postojanja, SNO poziva mlade da se priključe! (VIDEO)

By Antonije Kovačević

Juče je u crkvi Svetog vaskrsenja Hristovog u Čikagu obeleženo 110 godina postojanja najstarije srpske organizacije u Americi, Srpske Narodne Odbrane, koju je još 1914.godine osnovao naš slavni naučnik Mihajlo Pupin. Ovo je ujedno bila prilika da SNO proslavi i svoju slavu, Vidovdan.

Domaćin slave je bio Nebojša Živković, bivši predsednik SNO u Americi, a aktuelni predsednik Dragan Vujošević poželeo je gostima dobrodošlicu, podsećajući se reči osnivača organizacije Mihajla Pupina.

Među gostima našli su se i vladika Serafim, koji je blagoslovio događaj, zatim konzuli Srbije i Bosne i Hercegovine Damjan Jović i Tatjana Telić. Dvoje diplomata pozdravili su prisutne i podsetili na ugled i značaj koji SNO ima u našoj dijaspori.

-Želim Srpskoj Narodnoj Odbrani da u budućnosti privuče što više mladih ljudi koji bi nastavili tradiciju ove organizacije i omogućili da se srpska reč čuje i uvažava i van naše zajednice, poručio je konzul Damjan Jović, kome je ovo bilo i poslednje obraćanje i pojavljivanje pre povratka u Srbiju, gde će preuzeti novu dužnost državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova.

Specijalni gost proslave, profesor Miloš Ković, ovom prilikom održao je -vrlo zanimljivo predavanje o Kosovskom zavetu.

-Kosovski zavet će biti izvor obnove, solidarnosti, možda i vaskrsenja srpkog naroda, odnosno, ako donesemo drugačiju odluku, sledi nam ono što nam neće doneti ništa dobro u budućnosti, kazao je Ković, koji je svoj govor završio pozdravom: “Dogodine u Prizrenu!” – što je naišlo na veliko odobravanje prisutnih.

Folkolni ansambl “Oko sokolovo” je specijalno za ovu priliku izveo prigodan program sastavljen od tradicionalnih pesama i igara, glumac Milenko Šišarica je odrecitovao stihove “Plave grobnice” Milutina Bojića, a Marko Stojanović je na gitari svirao naše narodne i duhovne pesme.

Srpska Narodna Obnova i njen predsednik Dragan Vujošević najavili su na kraju da će u budućnosti fokus okrenuti programima i sktivnostima koje će privući mlade u dijaspori da se uključe u rad organizacije.

Tekst/Foto/Video: Antonije Kovačević

Detaljnije