Dve godine Ministarstva dijaspore

Dve godine Ministarstva dijaspore

Borba sa nasleđem u korist dijaspore

Vojislav Vukčević, ministar dijaspore, priprema se da u ponedeljak, 27. marta, u Skupštini Srbije brani Predlog zakona o amnestiji regruta.

– Iako Ministarstvo dijaspore zvanično nije predlagač ovog zakona, već Ministarstvo pravde, ja ću lično u parlamentu braniti Nacrt zakona i tražiti da se usvoji. čuo sam da ima amandmana na zakon o amnestiji, ali se ipak nadamo da će na kraju biti usvojen. Naime, na našoj strani je dopis Ministarstva odbrane u kome se predlaže da se zakon o amnestiji regruta usvoji, pre svega zbog toga što se on ne odnosi samo na mladiće u inostranstvu, već i na one koji su izbegavali da služe vojsku, a žive u Srbiji, čime se izbegava neravnopravnost. Takođe, u Ministarstvu odbrane kažu da je Crna Gora dosad već više puta proglašavala amnestiju, u 2004. i 2005, zbog čega bi naše regrute trebalo staviti u ravnopravan položaj sa crnogorskim – naveo je Vukčević na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom dvogodišnjice rada Ministarstva dijaspore.

Po njegovim rečima, procenjuje se da u svetu živi oko 140 hiljada srpskih regruta koji ne dolaze u zemlju već više godina iz straha da na granici ne budu uhapšeni.

Vukčević je rekao da je Ministarstvo dijaspore za dve godine koliko postoji, radilo u granicama zakona koji im, po njegovim rečima, ne daje mnogo prostora za delovanje.

– Sve što smo više od toga uradili bilo je zbog pritisaka, predloga i želje naših ljudi koji žive u inostranstvu – izjavio je Vukčević.

On je izneo da je Ministarstvo dijaspore novo ime bivšeg Ministarstva za Srbe izvan Srbije koje je ugašeno u novembru 2001, a da je za tri godine nepostojanja sličnog ministarstva mnogo toga propušteno, zbog čega su morali dosta toga da nadoknade.

U ono što su uradili za dve godine ministar navodi inicijativu o Zakonu o državljanstvu u kome se navodi da srpski pasoš mogu da dobiju Srbi po poreklu, bez obzira da li njihovi roditelji imaju državljanstvo ili ne.

– Takođe smo inicirali Zakon o dijaspori u kome se govori o postavljanju poverenika i otvaranju kancelarija za dijasporu po opštinama u kojima ima najviše stanovnika koji žive u inostranstvu. Moram priznati da su opštine i pre donošenja našeg zakona uvidele potrebu da otvore kancelarije, što je već učinjeno u Kladovu, a uskoro će biti i u Leskovcu, čačku i Smederevskoj Palanci – najavio je ministar.

U svoj dvogodišnji učinak Ministarstvo dijaspore stavlja i inicijativu za ukidanje carinskih olakšica na uvoz stvari povratnika, kao i ukidanje PDV na humanitarnu pomoć.

– Na polju kulture u maju 2005. organizovali smo „Dane Srbije“ u Londonu, a u novembru „Dane Srbije“ u Parizu i „Dane kulture Srbije u Temišvaru“. Takođe, dali smo više hiljada udžbenika dopunskim školama u inostranstvu, kao i više hiljada bukvara osnovnoj školi na srpskom jeziku u Vukovaru. Organizovali smo štand pisaca iz rasejanja na „Sajmu knjiga“ u Beogradu i dodelili nagrade „Arsenije čarnojević“ i „Stojan-Stiv Tešić“ za književna ostvarenja. Samo u 2005. organizovali smo šezdesetak manifestacija preko kojih se matica povezuje sa našima u dijaspori – naveo je Vukčević.