Dodik za RTS: Incko ne može da zabrani referendum

Milorad Dodik je u emisiji Oko na RTS-u istakao da su se sve političke snage okupile oko referenduma.

„Iza ovog referenduma stoji i opozicija i vlast u Republici Srpskoj i oni koji su na nivou BiH i mi koji smo u RS. Svi smo za ovaj referendum“, napominje Dodik. 

Kaže da se često dešava da tri stranca i dva Bošnjaka donose odluke i da je to prevršilo meru.

„Oni glasaju kako kažu Britanci, a Britanci se petljaju u sve živo u BiH i srpskom narodu je toga dosta“, ističe Dodik.

Dodik odbacuje mogućnost da visoki predstavnik za BiH Valentin Incko zabrani referendum u Republici Srpskoj.

„Strah kao način vladanja koji je međunarodna zajednica nametnula u Bosni i Hercegovini ovoga puta neće uroditi plodom. Mi smo rekli da do toga ne držimo. On može da se slika s tim gde hoće, za nas njegova bonska ovlašćenja ništa ne znače, bez obzira na to kakav iza njih stajao autoritet. Ja to moram da kažem zbog naših ljudi, da moraju da znaju da nema straha od toga i da Incko ne može da donosi bonska ovlašćenja na pitanjima koja su važna za nas“, dodaje Milorad Dodik.

Upitan da li ima podršku Hrvata u BiH, Dodik kaže da se može čuti da oni traže da se vrati stanje pre Vašingtonskog sporazuma, jer je sada njihova pozicija degradirana, navodeći da nema ništa protiv da Hrvati dobiju svoj entitet u BiH.

Komentarišući mogućnost da BiH bude unija tri države, Dodik kaže da bi to moglo da bude i da je to jedini izlaz, „inače će se raspasti“.

„Smešno je kada britanski ambasador dođe i pravi neku koheziju u BiH, a njegova zemlja izlazi iz EU. Kad mu kažemo da i mi imamo pravo da odlučujemo, on kaže da ne piše u Ustavu. A gde piše da Britanija ima pravo da izađe iz EU“, upitao je Dodik.

On se osvrnuo i na izjavu britanskog ambasadora u Srbiji, koji je rekao da RS nema pravo na referendum, jer je o tome već odlučio Ustavni sud.

„Prvo, uopšte nije korektno da se bavi našim pitanjima, a drugo, manipuliše, spekuliče i pokušava da održi neki pritisak na Srbiju“, smatra Dodik.

Kaže da je stalna priča zapadnjaka odustajanje od referenduma.

„Neko u Sarajevu je smislio da formira sud i tužilaštvo BiH mimo Ustava i mimo Dejtonskog sporazuma. Onda je legla međunarodna zajednica iza toga i dala im legitimitet koji nemaju. A kada se pokrenulo pitanje ustavnosti, došlo se na Ustavni sud i onda su tri stranca i dva Bošnjaka rekla da je to po Ustavu“, objašnjava Dodik.

Ponavlja da iza tog referenduma stoje i opozicija i vlast.

„Nećemo da prihvatimo tužilaštvo i sud koji su na ovaj način koncipirani. Mi o svim važnim pitanjima razgovaramo sa premijerom i predsednikom Srbije, a Srbija podržava BiH i Dejtonski sporazum“, napominje Dodik. 

Dodaje da je istorija Republike Srpske istorija borbe za njena prava.

„Mi se od 1996. godine borimo za ono postignuto u Dejtonu i to je na neki način degradirano.
Postoji konsenzus u Republici Srpskoj o ovom referendumu, a 25. septembar je konsenzualni datum koji su prihvatili svi“, kaže Dodik. 

Odgovarajući na izjavu Bakira Izetbegovića da je referendum probni balon za otcepljenje RS, Dodik kaže da je ovo suštinski referendum a da Izetbegović može da jaše na balonima.

„Ne zanima me kakve on ima balone, on može da plovi na oblacima kud hoće“, ističe Dodik. 

Dodaje da je Ustavni sud BiH formiran Dejtonskim mirovni sporazumom 1996. godine, a da RS svoj dan formiranja slavi od 1992.

„Kako je moguće da neko ko se bavi pravom sada dođe u poziciju i da kaže da sud koji je stvoren četiri godine posle odlučuje o onome što je bilo pre četiri godine“, kaže Dodik.