Diplome prvim maturantima

Učenici, profesori i roditelji iz Crkveno-školske opštine “Sveto vaskresenje Hristovo” nedavno su svečano obeležili dodelu diploma prvoj generaciji svršenih osnovaca škole “Sokrat – sveti Sava”, koja radi kao dvojezična školska ustanova.
U ovoj mladoj školi, priznatoj po svim propisima o osnovnom školstvu u državi Ilinois, školuju se mladi Grci i Srbi, uz redovan školski program i poseban naglasak na nacionalnu istoriju, religiju i maternji jezik.
– Duhovi su bili dan kada smo u našoj crkvi trostruko slavili – bio je to naš veliki praznik, zatim Dan očeva i, eto, delili smo diplome prvim svršenim osnovcima naše škole. Troje maturanata dobilo je diplome, nakon Liturgije održana je ceremonija uz prigodan program i čitanja iz Jevanđelja na oba jezika.

Letnji kampovi

I ove godine će u čikagu tradicionalno biti organizovani dečji letnji kampovi u manastirima Svetog Save i Novoj Gračanici, a organizatori, predavači i vaspitači su se pobrinuli za bogat program aktivnosti.
Kamp u manastiru “Sveti Sava” u Libertivilu sa radom počinje 13. jula i traje do 9. avgusta, s tim što je poslednja sedmica kampa rezervisana za “Tambura kamp” i učenje muziciranja na ovom instrumentu.

Naša deca, Beki Veber, Kristina Jovanović i Tijana Pajić, do otvaranja naše škole školovala su se u redovnim američkim osnovnim školama, ali su roditelji imali i hrabrosti, i volje, i dovoljno poverenja da ih upišu kod nas i tako nam daju podršku. NJihovo završeno školovanje dokaz je kvaliteta naše škole i potvrda mnogima da je vredelo zalagati se za njeno otvaranje, a naročito dokaz sumnjičavima da u ovoj školi sve funkcioniše po propisima i standardima. Sada su svi uvereni i u kvalitet nastave i u značaj školovanja na srpskom jeziku. Posle ove naše velike svečanosti dobili smo značajne pohvale – kaže za “Vesti” otac đuro Krošnjar.
U školi za sada ima 129-oro dece, a u toku je upis za narednu školsku godinu.

Upis u Novoj Gračanici

Dečji letnji kamp u manastiru Nova Gračanica počinje sa radom 6. jula, traje četiri nedelje i prima decu od 7 do 13 godina u prve tri nedelje, a poslednje nedelje kampa i mlade od 13 do 16 godina. Za najmlađe je cena 100 dolara sedmično, a za stariju decu 125 dolara. Deca čiji roditelji nisu članovi ove crkve plaćaju 150 dolara. Za upis, koji se obavlja na dan početka kampa, neophodno je pripremiti i lekarsko uverenje, a planom su predviđeni časovi veronauke, srpskog jezika, muzičkog vaspitanja i posete zabavnom parku “Great America”.

– Procenat upisa srpske dece u našu školu značajno se povećava, pa već sada moramo razmišljati o proširivanju objekata. Školska godina počinje 26. avgusta, ali mi ne možemo unapred precizno znati brojke o učenicima koji će biti upisani. Ali znam da se mnogi roditelji interesuju, i sa naše i sa grčke strane, što je ponovo dokaz poverenja u kvalitet. Ja verujem da će i srpska zajednica u čikagu i naše nacionalne i kulturne organizacije konačno shvatiti značaj postojanja naše škole, ali još uvek od njih nemamo neku značajniju podršku.
Mi negujemo prosvetu, učimo decu srpskom jeziku, istoriji, našoj religiji. Naša deca koja nisu uopšte znala srpski jezik, sada ga govore tečno. Beki Veber je na ceremoniji tako dirljivo govorila o svojoj želji da školovanje nastavi u Srbiji, a njeni roditelji su rođeni ovde i imaju srpsko poreklo. I to je naš najveći uspeh – ocenjuje otac đuro Krošnjar.