DIJASPORA JOŠ BEZ DRŽAVLJANSTVA

DIJASPORA JOŠ BEZ DRŽAVLJANSTVA

Ministar za dijasporu u Vladi Srbije Vojislav Vukčević obavestio je juče članove skupštinskog odbora za Srbe van Srbije da mu je 19. jula iz MUP-a Srbije stigao dopis koji je potpisao ministar Dragan Jočić.
– U tom dokumentu piše da će predlog Zakona o državljanstvu biti razmotren pre svega u pogledu prihvatljivosti sa stanovišta Ustava. Ovakvo umiveno i doterano odbijanje predloga zakona koji je već razmotren, nažalost, ostaviće nekoliko stotina hiljada Srba da i dalje čeka državljanstvo. Dijaspora je o tome obaveštena i ne znamo kako će na to reagovati – ocenio je ministar Vukčević.
On je precizirao da je sa predsednikom Vlade Vojislavom Koštunicom i ministrom Jočićem tri puta razgovarao isključivo na tu temu i dodao da je iste razgovore imao i Branko Tupanjac, koga je ministar ocenio „vrlo značajnim čovekom iz dijaspore“.
– Jedan od glavnih razloga koje naši ljudi u dijaspori navode kada je u pitanju uzimanje državljanstva jeste nepoverenje prema državi, boje se neprijatnosti koje su imali ranije, kada se znalo gde ko stanuje i ko šta radi – rekao je ministar Vukčević i naglasio da je vrlo neprijatna sama činjenica da građani ne veruju sopstvenoj državi.