Delegacija mešovitog odbora za manjine u Hrvatskoj

Delegacija srpske strane Srpsko – hrvatskog međuvladinog mešovitog odbora za manjine u cilju pripreme sednice mešovitog odbora boravila je u Vukovaru, Pakracu i Zagrebu.

foto: ZVO

Delegacija srpske strane srpsko – hrvatskog Međuvladinog mešovitog odbora za manjine u sastavu: Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i kopredsedavajući MMO, Gordana Govedarica, kosekretar MMO iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Nikolina Milatović Popović, v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova posetila je Zajedničko veće opština (ZVO).

Sastanku delegacije sa predstavnicima Srba prisustvovali su Milan Šapić, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru, Dragana Jeckov, saborska zastupnica, Srđan Jeremić, predsednik ZVO, predsednici odbora ZVO za obrazovanje, kulturu i sport, pravna pitanja, medije i privredu, zamenici župana Vukovarsko-sremske županije i Osiječko-baranjske županije, zamenici gradonačelnika Vukovara i Belog Manastira i načelnici i zamenici načelnika opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Na sastanku su razmotrena pitanja koja se odnose na položaj Srba na ovom području, kao i predlozi preporuka koje treba da budu razmotrene na sledećem sastanku  MMO.

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić i predsednici odbora za kulturu, obrazovanje, medije i privredu, načelnici, zamenici načelnika i gradonačelnika iz redova srpske zajednice upoznali su predstavnike Vlade Republike Srbije sa problemima sa kojima se suočavaju Srbi na istoku Hrvatske, a koji se godinama ne rešavaju. Na sastanku u ZVO se najviše govorilo o stanju u obrazovanju, kulturi i medijima kao i o zastojima u sprovođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Na posebnom sastanku sa predstavnicima medija na srpskom jeziku razmotrena su pitanja koja se tiču rada i finansiranja ,,Radio Dunava“, ,,Radio Borova“ i ,,Radio Banske Kose“, časopisa „Izvor“ i Produkcije ZVO.

Nikolina Milatović Popović, v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljniih poslova, uručila je Milici Stojanović, predsednici Odbora za obrazovanje ZVO, pakete sa 260 knjiga – lektire od prvog do četvrtog razreda koje su namenjene školskim bibliotekama.

Delegacija se nakon Vukovara uputila u Pakrac, gde se sastala sa vladikom pakračko slavonskim gospodinom Jovanom, a zatim  u Zagreb, gde je održano niz sastanaka sa predstavnicima srpske zajednice iz čitave Hrvatske, među kojima su bili Boris Milošević, saborski zastupnik, Saša Milošević, predsednik SNV, predstavnici SKD „Prosvjeta“, „Privrednik“, predstavnici srpske zajednice u lokalnoj samoupravi.  Delegacija je posetila i Srpsku pravoslavnu opštu gimnaziju „Katarina Kantakuzina Branković“ i Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

U okviru posete Zagrebu kopredsedavajući srpske strane Bošnjak održao je sastanak sa kopredsedavajućim hrvatske strane Zvonkom Milasom, državnim sekretarom Centralne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske. Sastanku je prisustvovala i ambasador Republike Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić. Dvojica kopredsedavajućih su potvrdili spremnost za unapređenje rada međuvladinog odbora sa ciljem poboljšanja ostvarenja manjinskih prava.