DA LI ćE ZAKON O DIJASPORI AKTIVNIJE UKLJUčITI RASEJANJE U DRUŠTVENI ŽIVOT SRBIJE

Tomislav Lukić Minhen, Nemačka

– Smatram da je interes svih Srba u svetu što kvalitetniji društveni i politički život u Srbiji, ali i njihova spremnost i želja da se u njega aktivno uključe, koliko je to moguće. Sigurno je da će se ovim zakonom regulisati mnoge važne stvari odnosa Srbije i njene dijaspore. Bilo bi dobro da se dijaspora aktivno uključi u život matice, pogotovo njena elita. Tu mislim na razna udruženja, kao što su lekari, inženjeri i drugi.

——————————————————————————–

Milovan Krkajlić Traunrojt, Nemačka

– Donošenje Zakona o dijaspori svakako je korisno, jer su dijaspora i država Srbija tesno povezane. Sve probleme koji postoje u Srbiji i te kako oseća i dijaspora, koja i danas, kada je sve teža materijalna situacija, šalje novac. Zbog toga smatram da ima osnova da se čuje mišljenje dijaspore, pogotovo što iskustvo naših ljudi iz inostranstva može pomoći da se mnogi problemi u Srbiji brže reše.

——————————————————————————–

Jovica Stanojević Beč, Austrija

– Mislim da Zakon o dijaspori neće ništa da promeni i da je nažalost samo mrtvo slovo na papiru. Nisam ga sasvim pročitao, ali sam onako površno pogledao na sajtu Ministarstva za dijasporu i nemam nikakav komentar.

——————————————————————————–

Dejan Didić Beč, Austrija

– Neće puno toga da se promeni usvajanjem ovog Zakona, ali je svakako važan korak sa zbližavanju matice i dijaspore. Međutim, to je svakako proces koji traje. U svakom slučaju je pozitivan pomak. Zakon nisam sasvim pročitao.

——————————————————————————–

Stojan Stevanović Cirih, Švajcarska

– Pozitivno ocenjujem predloženi zakon, upoznat sam sa njim, decenijama smo ga čekali. Nadam se da ćemo sada imati svoje predstavnike i da ćemo mnogo više nego što je to do sada bio slučaj moći da utičemo i mi iz dijaspore na društvena zbivanja u našoj zemlji.

——————————————————————————–

Slobodan Miloradović Vetingen, Švajcarska

– Upoznat sam sa Zakonom o dijaspori, koji je pre neki dan usvojila Vlada Srbije i mišljenja sam da se neće ništa izmeniti i doneti novo. Mi koji živimo van matice opet nećemo moći ništa da učinimo, niti da utičemo na zbivanja u Srbiji. Voleo bih da grešim.

——————————————————————————–

Vera Gregović Štutgart, Nemačka

– Ovaj zakon ima veoma malo dodirnih tačaka sa onim koji nam je bio dostavljen da o njemu raspravljamo u našem konzulatu u Štutgartu. „Novi“ mi sada deluje kao jedan svršeni politički akt koji se svideo našoj vladi i predsedniku. Oni su ti koji će i dalje vući konce, a mi ćemo ovde raditi, prepirati se i gubiti dragoceno vreme. Mislim da je ovo samo bacanje prašine u oči dijasporcima.

——————————————————————————–

Mirjana čavić Karlsrue, Nemačka

– Zakon o dijaspori izgleda dobro zamišljen, ukoliko se bude primenjivao možda i promeni nabolje status srpske zajednice i u matici i u zemljama domaćinima. Pravi izbor predstavnika dijaspore, predviđen novim zakonom, biće veliki problem s obzirom na praksu da se to smatra krunisanjem, a ne pozicijom koja zahteva stalni, mukotrpan, patriotski posao.

——————————————————————————–

Aleksandar Danilović Herisau, Švajcarska

– Neće biti nekog velikog efekta. Nisam previše upoznat sa ovim zakonom, samo što sam čitao iz „Vesti“ i nešto malo na TV-u. Ova vlast nije sposobna da obezbedi blagovremeno izdavanje putnih isprava, a kamoli da obezbedi bolji život. Bio sam dole da predam za novi pasoš i zakazali mi termin tek u oktobru jer je sve popunjeno, pa gde smo mi to stigli?