BRITANIJA ZAISTA POSTAJE ORVELOVSKO DRUŠTVO

Građani Velike Britanije mogli bi se u bliskoj budućnosti suočiti sa stalnom i opštom prismotrom, gde god krenuli. Najnovija „naprava“ koja se koristi za nadzor je mali helikopter na daljinsko upravljanje koji može da nadleće gradske ulice i osmatra sumnjive osobe.

Helikoptersko nadgledanje je, međutim, podgrejalo žučne rasprave o tome da li svet „Velikog brata“ koji je predvideo DŽordž Orvel, već postoji u Britaniji ili, pak, da li je takav nadzor zaista neophodan za održavanje reda.

– Za nas je to najjeftiniji način da pomognemo u hvatanju kriminalaca – kaže Sajmon Birn, policijski oficir iz oblasti Mersisajd, u kojoj je započet projekat sa kamerama u malim bespilotnim letelicama.

Velika Britanija je najintezivnije nadgledana zemlja u svetu sa 4,2 miliona instaliranih kamera, što „dođe“ po jedna kamera na svakih 14 stanovnika. Pokrivenost je takva da bi stanovnik Londona u proseku bio snimljen kamerama za nadzor oko 300 puta na dan, ako bi se šetao gradom, procenili su aktivisti organizacije za zaštitu građanskih sloboda „Liberti“.

Više štete

Kraljevska akedemija za inženjerstvo upozorila je da se povećanim nadziranjem društva zapravo rizikuje provociranje sloma poverenja između pojedinaca i države, što bi eventualno moglo naneti više štete nego koristi.

Sve veći broj kamera, planovi za uvođenje digitalnih ličnih karti i širenje baze podataka DNK, doveli su do zahteva da se nadgledanje građana zaustavi dok se ne ispitaju sve posledice. Zabrinutost zbog stezanja mreže nadzora izrazili su i neki policijski činovnici, ocenivši da bi preterano nadgledanje moglo da unese nemir u neke inače mirne zajednice. Jan Redhed, zamenik šefa policije u Hempširu, kaže da strahuje da Britanija postaje orvelovsko društvo u kojem su sada i mirna sela pokrivena kamerama. „Zaista ne bih želeo da živim u takvoj zemlji“, rekao je Redhed Bi-Bi-Si.
U vezi sa eksplozijom nadzora možda najviše iznenađuje ocena stručnjaka da on nužno ne doprinosi – smanjenju nasilja. Štaviše, postoje pokazatelji koji sugerišu da kamere ponekad provociraju kriminalno ponašanje.
– Ako ljudi počnu da osećaju da su pod stalnim nadzorom, to često dovodi do ponašanja zbog čijeg sprečavanja je nadzor uveden – kaže Kirsti Bol, stručnjak za uticaj nadzora na društvo.