SRPSKI AMBASADORI DOBRE HRANE

Nikad u Parizu nije bilo ovakve priredbe, da dođeš praznog stomaka, a odeš nekoliko kilograma teži. Ta „rimska gozba“ sa srpskim obeležjima, održala se u sali „Keš“, u okviru „Dana srpske kulture“ koju po peti put organizuje Skupština dijaspore Francuske.

Sto nepregledan, a po vezenim stolnjacima nadžidžane đakonije u bojama slikarske palete. Nema šta nema, miriši po matici, omamljuje, opija, krčka, puši se, topi u ustima, gibanice i pogače direktno iz rerne stizale su svakih pola sata. Pršute, kobasice, kulen, pite, proja, prebranac, paprikaš, ajvar, gurabije, sve vojvođanski, a sir sa Zlatibora. Iznad svega piše: „Internacionalni festival nacionalne hrane, starih zanata i muzike“.

– Ovo nam je 82. festival na kojem učestvujemo, a prošle godine smo od strane Ministarstva dijaspore proglašeni ambasadorima. U Vroclavu smo u konkurenciji 192 države osvojili „Ginisa“, spremili čorbu od 10.000 litara za 100.000 posetilaca. Kuvao je akademik Miljan Stojanović iz Kosijarića, pa ćemo u tu čast u Kosijeriću, 4. jula, otvoriti spomenik tom loncu, u goste nam dolaze Poljaci, a i devet Ginisovaca. Inače, mi smo humanitarci, predstavljamo Srbiju i našu kulturu, jer uvek uz kulinare ide i neka folklorna grupa. Cilj je da naša deca po rasejanju ne zaborave korene. Dodala bih – sve sami finansiramo, od prevoza, viza, hrane – nabraja direktorica Festivala Jovana Komatović.
Pošto je delegacija iz Srbije brojala 56 putnika, to su na red došli oni koji ne kuvaju, ali igru zahuktavaju, ime im je KUD „Studenica“.

E, što dobro igraju! Samo što ne polete. U njima magnet, pa u finišu u kolo uvezaše i sve prisutne. Navija voditelj Vladan Jočić, sviraju Studeničari, a sviraju i Parižani Petar, Rajko, Bob i Dragan, nadmetanje pravo. I TV kamere su snimale, i aparati sevali, a dobro je što je tempo bio sprinterski, u suprotnom bi od prejedenosti mnogima stomaci pukli.