Biografija za nekoliko života

ŽIVOTNA PRIčA JEDNOG OD NAJUGLEDNIJIH SRBA U DIJASPORI

Biografija za nekoliko života

Branko Milinović, advokat i biznismen iz Kalifornije, prijatelj mnogih kreatora istorije, gradi Dom za stare kod Kragujevca

Pronašao je Artukovića u Los Anđelesu, a onda uspeo da predsednik Regan naredi njegovo izručenje…

Bio je prvo neka vrsta nezvaničnog savetnika Slobodana Miloševića, da bi nekoliko godina kasnije, zajedno sa Helen Delić Bentli i ambasadorom Cimermanom bezuspešno čekao na prijem i njegovu ostavku…

U pregovorima sa Titom o investiranju u Jugoslaviju 50-ih godina bio je šef delegacije američke Internešenel biznis asosijejšen, zapanjivši ga svojim predstavljanjem: „Ja sam Srbin iz Bosne!”

Nekoliko godina pre toga, tokom rata, predlagao je na jednom od svoja tri susreta sa Dražom Mihajlovićem da Tita tokom pregovora – likvidiraju. Kraljev general je to odbio, pozivajući se na – datu reč…

Bio je jevrejski zet engleskog špijuna broj jedan u Nemačkoj Jipsena, a time pomalo i Geringov rođak…
Dva puta je za dlaku izbegao logično crne epiloge u logorima na Banjici i Dahauu. Oba puta spasio ga je Jipsen…

Bio je kratko vreme Himlerov komšija, skrivajući se preko puta njegove vile, pa potom neuspešan kidnaper njegove bucmaste kćerke…

Kao pripadnik francuskog Pokreta otpora i osnivač Srpske grupe, zadužen za spasavanje savezničkih pilota, bio je među oslobodiocima Pariza, umarširavši u grad svetlosti odmah iza generala Šarla de Gola, čiji je bio lični prijatelj. Francuska legenda mu je obećala lično da se nikada neće rukovati sa Titom…

Upoznavši na Banjici vladiku Nikolaja Velimirovića, gde mu je svojim vezama obezbedio perjani jorgan, kasnije će o njemu po dolasku u Ameriku voditi istinsku brigu…

Tokom rata je dva puta boravio u Londonu, gde je pored ostalog učestvovao u vaspitanju mladog Karađorđevića. Tih godina je uspeo da spasi šefa kabineta kralja Petra Drugog, prebacivši ga na sigurno – u koferu…

Lični je prijatelj članova nekoliko evropskih kraljevskih porodica, u čijim domovima je rado viđen gost…

Englezi su mu u nekoliko navrata pretili streljanjem ako odbije da radi za njihovu obaveštajnu službu. Reskirao je, uz obrazloženje da ne ume da čuva tajnu, i ostao dosledan…

Vozač i u 94. godini

Iako mu je punih 94 godine, jedan od najznačajnijih Srba u rasejanju advokat i uspešan poslovni čovek Branko Milinović iz Laguna Biča, pokraj San Dijega, ima biografiju nakrcanu za nekoliko života. I što je najzanimljivije, tu nije kraj. Srbin, rođen u Brčkom, koji je kao predratni beogradski advokat već imao fabriku cipela u Nišu, morao je prilikom dolaska u Ameriku ponovo da diplomira advokaturu na Kolumbija univerzitetu, da pet godina podučava međunarodnom pravu američke oficire i vojnike, koji su odlazili u Evropu.

Bila je to cena koju je platio da bi stekao američko državljanstvo. Jugoslovensko je dobio pre tri godine, na sopstveni zahtev i pola veka nakon što mu je ukinuto. Tih dana prijatelj Miroslav Majkl đorđević poslao mu je pravog Oskara sa obrazloženjem: „čovek koji ima 91 godinu, a izgleda kao da mu je 60, zaslužuje Oskara!”

– Nedavno su mi produžili važnost vozačke dozvole na samo još osam godina, budući da nisam imao saobraćajnih prekršaja otkako vozim u Americi. Tajna je, zapravo, u tome što sam vrlo retko sedao za volan, radije sam pristajao da me vozi supruga – otkriva jednu od svojih malih intima u ovim godinama naš sagovornik, koji sa sinom Aleksandrom i njegovom porodicom živi u jednom od najeksluzivnijih krajeva u tom delu Kalifornije, rezervisanom samo za najimućnije.

Taj status i elitno okruženje u kome se kretao nikada mu nisu smetali da bude Srbin, brižan za svoj narod i rad da da pomogne. Bio je član najužeg vođstva Srpsko-američkog komiteta za demokratsku Jugoslaviju i jedan od organizatora Sabora srpskog ujedinjenja.

U rodnom Brčkom podigao je velelepnu crkvu, oko koje se okupljaju Srbi iz tog kraja, a ono što je u nekoliko poslednjih godina učinio za žitelje tipičnog šumadijskog sela Cvetojevac kod Kragujevca vredno je zabeležiti kao model kako dijaspora znalački može da pomogne otadžbini, bez mnogo galame i preterane verbalne gimnastike. Otkud Cvetojevac, pitamo našeg sagovornika:

Presudne uspomene

– U Kragujevcu sam služio vojsku, pa sam tokom tih dana prolazio i jahao kroz ova sela, upoznao divne krajeve i srodio se sa još boljim ljudima – priseća se, dok mu pogled iznenada zaiskri.

Meštanima je podario Dom zdravlja, ambulantna kola, besplatno lečenje i lekove, ultrazvučni aparat, opremio je osnovnu školu, a đaci imaju besplatne udžbenike i školski pribor. Sva deca od prvog razreda besplatno uče engleski jezik, organizovano je celodnevno obdanište sa besplatnom ishranom. Obnavlja i seosku crkvu, a zahvaljujući njemu okončaće se izgradnja davno započetog Doma kulture.

– Tesno sarađujem sa Zadužbinom sveti Andrej Prvozvani i imam nameru da navodnjavanjem zemljišta u celom selu pokrenemo proizvodnju u novostvorenim staklenicima i plastenicima, na čemu poljoprivredni stručnjaci već uveliko rade – veli.

Povod da se ovdašnja javnost sa posebnim zanimanjem bavi životom i delom Branka Milinovića je njegova zamisao da u Cvetojevcu izgradi Centar za smeštaj starih, pre svega onih iz dijaspore. Prošlog vikenda postavljen je kamen-temeljac za ovo zdanje, koje je uprkos mnogim najavama iz rasejanja, prvo takve vrste u Srbiji finansirano novcem iz dijaspore. Reč je o projektu vrednom oko šest miliona dolara, čija je dokumentacija već pri kraju, a koji će biti urađen po najvišim svetskim standardima i po ugledu na slične ustanove kojih ima širom Amerike.

Za ovaj i sve druge patriotske poteze srpski ministar za dijasporu profesor dr Vojislav Vukčević nedavno je na skromnoj svečanosti uručio Milinoviću zahvalnicu, obećavši da će i ovaj i druge potencijalne projekte država podupreti, kako se ne bi ponavljale greške činjene u prošlosti, koje su odbile naše ljude da se ovde poslovno angažuju.

– Iako sam više u avionu nego na zemlji, siguran sam da ću najviše vremena ubuduće provoditi u Monte Karlu i Cvetojevcu – veli na kraju Branko Milinović.

———————————————————–

Iz bogatog životopisa

Pronašao je Artukovića u Los Anđelesu.

Bio je neka vrsta nezvaničnog savetnika Slobodana Miloševića,

a potom čekao njegovu ostavku,

U susretu sa Dražom Mihajlovićem predlagao da likvidiraju Tita.

Bio je jevrejski zet engleskog špijuna broj jedan u Nemačkoj Jipsena.

Dva puta je izbegao streljanje na Banjici i Dahauu.

Lični prijatelj Šarla de Gola,

Bio je Himlerov komšija.

Vladiku Nikolaja Velimirovića je upoznao u logoru na Banjici.

Učestvovao je u vaspitanju mladog kralja Petra Karađorđevića.

Diplomirao je prava na Kolumbija univerzitetu.

U rodnom Brčkom podigao je velelepnu crkvu.

U Cvetojevcu kod Kragujevca gradi dom za stare.