Dopunske škole na srpskom jeziku u Nemackoj

U ŠKOLE STIŽE NOVI KOORDINATOR

Vekislav Janićijević, pomoćnik ministra prosvete i sporta Republike Srbije, i Bogoljub Lazarević, načelnik inspekcijske službe u Ministarstvu prosvete, imali su ovih dana niz susreta sa predstavnicima generalnog konzulata Srbije i Crne Gore u Štutgartu, nastavnim kadrom dopunske škole na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg (BV), roditeljima učenika koji pohađaju nastavu na maternjem jeziku, kao i sa predstavnicima klubova i Srpske pravoslavne crkve. Bila je ovo prva visoka poseta činovnika Ministarstva prosvete našoj dijaspori u Baden-Virtembergu, koja je trajala pet dana. Obraćajući se roditeljima i predstavnicima klubova, đacima, kao i nastavnicima u Tutglingenu, Raštatu i Štutgartu pomoćnik ministra Janićijević je istakao da je nebriga države za dopunsku nastavu u poslednjih nekoliko godina dovela do veoma zabrinjavajućeg stanja da u Baden-Virtembergu nastavu pohađa svega 600 učenika.
– Država Srbija ima vitalan interes da omogući dijaspori kvalitet srpskog jezika i da dopunsku školu vrati, pre svega, koordinatoru, nastavnicima, učenicima i roditeljima. Svi ostali koji treba da učestvuju u projektu, koje se zove omasovljenje dopunske škole, uvek su dobrodošli – rekao je Janićijević. Veliki ulogu u omasovljenju škole, prema rečima pomoćnika ministra, trebalo bi da odigra i Srpska pravoslavna crkva i konzulat, kao što je to i do sada bilo.

Bogoljub Lazarević, načelnik inspekcijske službe istakao je „hendikepiranost dopunske škole u Baden-Virtembergu u odnosu na ostale škole“, rekavši da je „Ministarstvo prosvete i sporta toga svesno“. Razlozi za takvo stanje su vrlo jasni: nastavnici su bili prepušteni na milost, a ponekad i nemilost Ministarstva prosvete, konzulata, klubova i kakav je bio odnos prema njima takva je bila situacija na terenu. Pošto je cilj Ministarstva prosvete da napravi spona sa dijasporom, pogotovu u ovoj nemačkoj pokrajini gde je naša dijaspora veoma dobro organizovana, Lazarević je pozvao sve roditelje, predstavnike klubova i sve ljude dobre volje da ne gube vreme i energiju pričajući o onome šta je bilo već da se okrenu budućnosti. Roditelji iz centralnog dela Badena su funkcionerima Ministarstva davali razne predloge kako i na koji način omasoviti školu i zamolili ih da se, pre nego što donesu bilo kakvu odluku u vezi škole, prvo dobro raspitaju na terenu šta je istina, a šta ne. Da ne veruju u priče ili pisma jednog roditelja ili predsednika aktiva ili čak koordinatora iz Berna, koji nisu našli za shodno da, ako ništa drugo, a ono barem putem telefona čuju i drugu stranu. Nada Capurelović je u ime svih roditelja za tog područja zamolila da se što pre dovede koordinator za područje BV i da se „raznim osobama koje rovare po školi već jednom stane na put“. Janićijević je obećao roditeljima skorašnji dolazak koordinatora i zamolio sve njih da svako odradi svoj deo posla.