Austrijsko odlikovanje za kulturu Zoranu Šijakoviću

извор: dijaspora.tv

Влада Горње Аустрије одликовала је оснивача удружења ДАНИЦА, Шијаковић Зорана, за његов досадашњи стваралачки рад. 
Шијаковићу је одликовање, за ту прилику организованој свечаности, и уз присуство великог броја званица, уручио гувернер Горње Аустрије др Јозеф Пирингер. Гувернер је у свом обраћању навео, да је ово високо признање заправо указивање огромне захвалности Зорану Шијаковићу за досадашњи рад, уз искрену молбу да подједнако пожртвовано настави са његововим ствараштвом.

Пирингер је из досадашњег Зорановог стваралачког опуса, осим оснивања ДАНИЦЕ издвојио: позоришне представе „Јелена и Јозеф“, „Кафана код Јеремије“, „Ти, ја и Вук“, затим концертне програме: „Музички дуел“, „Четрдесет година београдског ансамбла НАРАКОРД“ и „АИРС СЕРБЕС – СРПСКЕ АРИЈЕ”, Зоранов ангазман у Салзбуршкој филхармонији као и бројне наступе и концерте са музичким ансамблима ДАНИЦА и НАРАКОРД широм Европе. Посебну пажњу посветио је притом, прослогодишњој музејској поставци „СРБИ У БРАУНАУ – 100 ГОДИНА“, која је доживела велики успех.

Зоранов досадашњи креативни рад награђен је је бројним признањима , међу којима су: „Златна значка“, Министарства за дијаспору и културно-просветне заједнице Србије, „Фаирнесс Аwард“ и „цултуре цоннецтед“, Министарства културе Републике Аустрије, признање за хуманитарни рад „Флориан“, Покрајине Горње Аустрије и др.

Носилац је звања Амбасадора интеграције Републике Аустрије, које му је додељено на иницијативу Министра иностраних послова, Курц Себастијана и звања Мајстора уметничке гилде ИКГ, чиме се Шијаковић ставља у раван са значајним именима из света културног стваралаштва, сликарства и музике.

„Одликовање које ми је уручено од стране Владе Горње Аустрије, ме чини веома поносним, тим пре, јер њиме постаје јасно да вишегодишњи рад није био узалудан и није остао не примећен. Остварења које је у свом обраћању поменуо гувернер Пирингер, свакако не би била могућа без учешћа музичара, глумаца, писаца и других креативних глава, које сам упознавао и са којима сам сарађивао током досадашњег стваралаштва. Велику захвалност дугујем људима који су ме на било који начин подржали на мом животном или стваралачком путу и рекао бих, да значајан део одликовања припада управо њима.“

Зорана и његов састав очекује велико број наступа, а посебно је значајан концерт ансамбла ДАНИЦА, 24. октобра ове године у Брукнерхаус-у у Линцу, где ће са виртуозом на цитри, проф Шарф Вилфридом, извести програм под називом „Музички дуел“, на тему „Хојбоден борисцхер против Свиленог конца“.


Зоран Шијаковић рођен је у Новом Саду за којИ је и даље јако везан. Од раног детињства се бави музиком и разним видовима уметности. Играчку каријеру започео је у куд-у „Павел Јозеф Шафарик“, чији је касније био дугогодишњи слолиста.
Деведесетих година се пресељава у Аустрију, где у Сазбургу наставља своју уметничку каријеру и оснива удружење ДАНИЦА.
Удружење добија назив по истоименом алманаху, који почетком деветнаестог века пише и уређује Вук Стефановиц Караџић, живећи и стварајући на данашњем простору Аустрије. Својом активношћу, интересантним садржајима и озбиљним достигнућима, ДАНИЦА заузима значајно место на културној сцени Аустрије.

2. Зоран Шијаковић уз музички ансамбл ДАНИЦА