Austrija, do kraja jula skoro 29.000 zahteva za azil

Paralelno s tim ministri unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka i odbrane Hans Peter Doskocil vode razgovore sa susednim zemljama, posebno Mađarskom o vraćanju izbeglica.

Mađarski premijer Viktor Orban odbija namere Austrije da direktno sa granice vraća izbeglice.

Drozda je rekao i da trenutno ima 10.751 takozvani dablinski postupak, to jest slučajevi koji potpadaju pod Dablinske odrebe, prema kojima su one zemlje EU nadležne za izbeglice na čije tlo je prvobitno kročio tražilac azila.

Drozda je precizirao da će četiri nedelje trajati proces razmatranja nacrta vanredne uredbe, a ukoliko se bude naziralo prekoračenje gornje granice broja zahteva za azil biće skraćeni rokovi.

Iako se može stići utisak da gotovo nema izbegličkog talasa ka Austriji brojke pokazuju da dnevno između 100 i 150 ilegalnih migranata biva uhvaćeno u Austriji.

To je prema bečkom dnevniku Esterajh mesečno između 3.000 i 4.000.

Prema listu najčešće uhvaćeni ilegalni migranti su poreklom iz Avganistana, a zatim slede Pakistanci, te Nigerijci i Marokanci.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Karl-Hajnc Grundbek rekao je da je mesecima poznato da se u Austriji u proseku uhvati 100 do 150 ilegalnih migranata dnevno, te da oni, koji se uhvate na državnoj međi bivaju odmah vraćeni, a oni koji se nađu u unutrašnjosti zemlje podnose azil.