Аранђеловдан – крсна слава Епископа жичког Јустина

Аранђеловдан – крсна слава Епископа жичког Јустина

22. Новембар 2021 – 11:39

На дан када света Црква прославља Сабор Светог архангела Михаила и осталих небеских сила, литургијска заједница Саборног храма Епархије жичке празник је прославила светом архијерејском Литургијом коју је служио свечар, Епископ жички г. Јустин.

Велики број људи сабрао се под сводовима цркве Светог Саве у Краљеву да закриљени молитвом свога заштитника архистратига Михаила приме Тело и Крв Оног којем анђели руковођени непрестано певају Свјат, Свјат, Свјат, Господ Саваот.

Како Црква пројављује себе у светлости и будућем времену, Светоархангелски дан испуњен је обиљем благодати Божје, која је зрачила из извора вере, свете Евхаристије. Разлога за придруживање песмама анђела поред највећег Лека за спасење којег примамо било је више. -Светог архангела Михаила као свога небеског заштитника и молитвеника пред престолом Бога Живога прославља и наш архипастир и путовођа, владика Јустин, рекао је архимандрит вазнесењски Тимотеј у својој беседи. Сабрању и свештенодејству поред великог броја свештенства и монаштва из целе Епархије, присуствовали су још двојица свечара – игуман студенички архимандрит Тихон (Ракићевић) и архимандрит Дамјан (Цветковић).

Радост дана обележило је и произвођење на Малом входу пароха атеничког јереја Александра Грујовића у чин протојереја. Заједница озaрена радошћу догађаја пројавила је сагласност клицањем „Аксиос“, препознајући труд и посвећеност вишегодишњег протођакона Епископа жичког Јустина, сада свештеника који својим живљењем и служењем у Цркви Божијој сведочи.

По благослову епископа Јустина сабранима се обратио архимандрит Тимотеј који је својом снажном беседом огрејао сећања и мисли присутних на подвиге архистратига Михаила упоредивши га са чином Епископа: -Као што је Архистратиг био први, вођа у рату против отпалих анђела тако и је Епископ онај који припрема план и води духовну борбу на овоземаљском терену, истакоје је архимандрит Тимотеј чиме је указао на повезаност Небеске и Земaљске Цркве и то не као одвојене већ једне исте у Христу Господу.

У наставку је освештано славско жито и преломљен славски колач епископа Јустина. За све присутне припремљено је послужење. У поподневним часовима владика Јустин приредио је славску трпезу угостивши браћу архијереје браничевског Игнатија и рашко-призренског Теодосија, као и остале званице.

Извор: Епархија жичка

|Original Article