U Beču otvorena izložba posvećena Miloradu Paviću

more

U Beču otvorena izložba posvećena Miloradu Paviću
Foto: arhiva S. Matić

„Milorad Pavić od Š do A“, naziv je izložbe koja je otvorena u Beču u prostorijama Zajednice srpskih klubova u glavnom gradu Austrije. Ova izložba, posvećena čuvenom i poznatom srpskom piscu Miloradu Paviću je postavka Biblioteke grada Beograda, koji je svojim delima obogatio milione Srbe kako u otadžbini tako i u rasejanju. Izložba se sastoji od 32 plakata u obliku slova, nasumično poređanih, na kojima su istaknuti najvažniji delovi života i rada Milorada Pavića. Organizator ove značajne kulturne manifestacije je Austrijsko-srpsko kulturno društvo Vilhelmina Mina Karadžić iz Beča na čelu sa Svetlanom Matić, predsednicom udruženja.

Zahvaljujući se prisutnima na dolasku, uprkos strogim epidemiološkim merama, prof. Svetlana Matić je podsetila prisutne na dosadašnje aktivnosti koje je Društvo organizovalo na polju očuvanja srpskog jezika, ćirilice i nacionalnog identiteta u poslednje dve godine. Zahvalila se Biblioteci grada Beograda na donaciji knjiga biblioteci Mina Karadžić u Beču i uručila Jasmini Ninkov, direktorki Zahvalnicu za donaciju knjiga. Ovom prilikom je potpisan Sporazum o saradnji između ASKD Vilhelmina Mina Karadžić, koga zastupa Svetlana Matić, predsednica i Biblioteke grada Beograda, koju zastupa Jasmina Ninkov, direktor. Sporazumom se uspostavlja se saradnja, sa ciljem promovisanja knjige i čitanja, što je u funkciji procesa obrazovanja i usavršavanja. Obe strane ovog Sporazuma, sprovodiće različite oblike razmene iskustva i saradnje u oblasti kulture, a pre svega: promocije knjiga i novih naslova, izložbe, okrugli tematski stolovi, seminari, susreti pisaca, donacija knjiga, dodela nagrada, virtuelni programi, učešće u programu „Negujmo srpski jezik“.

Violinistkinja Katarina Milisavljević izvodi koncert Maksa Bruha, omiljenom kompozitora Milorada Pavića
Foto: arhiva Biblioteka grada Beograda

Izložbu je otvorio ambasador Republike Srbije u Beču Nebojša Rodić, koji je održao nadahnuti govor o značaju Milorada Pavića za srpsku kulturu i književnost. Publici se obratila Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, dok su ispred autorskog tima o izložbi govorile su Vladislava Ivković Marković i Isidora Injac. U muzičkom delu programa nastupila je violinistkinja Katarina Milisavljević iz Beča izvodeći koncert Maksa Bruha, omiljenog kompozitora Milorada Pavića. Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču,pozdravio je sve prisutne i izrazio je veliko zadovoljstvo povodom gostovanja ove izložbe u Beču, koja će moći da se pogleda do 1. decembra ove godine. Dvojezična multimedijalna izložba je priređena povodom trostrukog jubileja Milorada Pavića: 90 godina od rođenja, 10 godina od odlaska i 35 godina od objavljivanja Hazarskog rečnika.

Važan deo izložbe čini petnaestominutni film koji sadrži odlomke iz intervjua koji je sa Pavićem vodio Anastas Hristomides (2008), insert iz filma Intimno o književnosti (Srpski PEN centar, 2011) i intervjui sa Jasminom Mihajlović i Ivanom Pavićem. Autori izložbe u sledili nekonvencionalnu strukturu Pavićeve proze, njenu nelinearnost i otvorenost, i tako koncipirali izložbu koja se sastoji od trideset slova neuazbučeno poređanih po zidovima Galerije Atrijum.

  • Poptisana saradnja i uručiovanje zahvalnice
  • Izložba se sastoji od 32 panoa
Foto: arhiva S. Matić

„Kao što Hazarski rečnik, svaki čitalac može iznova sastavljati prema sopstvenom nahođenju, tako i svaki posetilac može pristupiti ovoj izložbi na način koji sam odabere. Ovako koncipirana, izložba je postala svojevrsni rečnik o Paviću, Pavićev rečnik sastavljen od pojmova-odrednica i slika koje ga predstavljaju i objašnjavaju, služeći se fragmentima piščevih sopstvenih tekstova i tekstova njegovih najboljih tumača. Dizajn izložbe i kataloga je delo Snežane Rajković. Prevod izložbe na engleski jezik uradio je Vukan Marković“, naveli su predstavnici ASKD Vilhelmina Mina Karadžić.

Osim organizatora, ovom kulturnom događaju su, između ostalih, prisustvovali: Dr Dejan Jelić, predsednik Austrijsko-srpskog društva, Dr Jana Cvijić, Dr Vjera Rašković Zec, Slavica Klajn, predsednica društva Zlatna reč, Srpska kruna, Dragutin Petković, predsednik Udruženja penzionera, Slobodan Jovanović, aktivista, Zagorka Duda, Dejan Nikolajević i mnogo drugi.

Ambasador Nebojša Rodić je otvorio izložbu posvećenu Paviću i govorio je u čuvenom srpskom piscu
Foto: arhiva S. Matić

moreOriginal Article