Amerikanci vole prebranac

Kolo srpskih sestara „Sveta Petka“ koje deluje pri Crkvi Svetog Đorđa u Leneksi u saveznoj američkoj državi Kanzas i ove godine je organizovalo Srpski bazar.

Članice Kola tradicionalno jednom godišnje organizuju ovu manifestaciju s koje sav prihod ide za školske aktivnosti pri crkvi, druge potrebe crkve i humanitarne aktivnosti. Na ovom skupu se za te svrhe prikupi od 40.000 do 60.000 dolara.

Ove godine je održan 49. bazar koji je trajao od 11 do 21 sat, a uz naše zemljake bili su prisutni brojni Amerikanci. Oni već dobro znaju za ovaj događaj i da mogu da se posluže domaćom hranom.

Danima i nedeljama članice Kola srpski sestara spremale su hranu za Srpski bazar. Na trpezi su bile sarme, prebranac, ćevapi, domaće kobasice, pite, turšija, štrudle, džem, torte…

Ko je želeo mogao je da ruča i večera, ali i da kupi smrznute ćevape, sarme, prebranac, tegle s turšijom ili džemom. Veliki tim volontera koji je pripremao ove specijalitete i prodavao ih na štandovima kaže da su posetioci „baš baš“ kupovali.

Bilo je i žive muzike – tamburaški orkestar braće Bajić. Inače, porodica Bajić (nekoliko sestara i braće) su najviše angažovani u dešavanjima oko crkve. Seka Bajić je ove godine predvodila Kolo srpskih sestara u organizaciji Bazara.

Na štandu i mlade volonterke

Tri folklorne sekcije

U toku dana je folklorna sekcija koja deluje pri crkvi nastupala u tri termina. U sekciji su tri različite uzrastne grupe – oni baš malecki, zatim deca od sedam do 10 godina i najstariji tinejdžeri.

Izložba

Postavljena je i izložba tradicionalnih rukotvorina, nošnji, instrumenata i slavskih znamenja uz kratka pisana objašnjenja o tome šta prikazano. Sa nekoliko fotografija prikazan je i istorijat Crkve Svetog Đorđa u Leneksi.

Чланак Amerikanci vole prebranac се појављује прво на Vesti online.

Original Article