Nastavak pregovora o formiranju hrvatske Vlade u ponedeljak

„Želimo postići strateški dogovor između HDZ-a i Mosta prilikom formiranja stabilne većine i stabilne Vlade. Želimo da to bude paket iz izbornog programa HDZ-a i izbornog programa Mosta“, rekao je Plenković posle višečasovnog sastanka u centrali HDZ-a u Zagrebu.

Na pitanje novinara kada bi pregovori mogli da budu završeni, Plenković je izbegao precizan odgovor, ali je rekao da Hrvatska nema vremena za čekanje. On je ocenio da je atmosfera na sastanku bila „vrlo ugodna“ i da je Mostu predstavio novi HDZ.

Plenković je naveo da „očekuje stabilnu vladu s jasnim programom za iduće četiri godine“.

„Izgubio sam deset kila, svako bi bio umoran na mom mestu, svakog dana sam bio u kampanji, istina je da sam umoran, ali nema niti vremena niti volje za umor“, istakao je Plenković.

Na pitanje hoće li Most-u prepustiti mesto predsednika Vlade, rekao je da o hipotetskim pitanjima neće da govori.

Lider Mosta Božo Petrov rekao je da je sastanak „jedan mali početak, zalog buduće saradnje“ i najavio nastavak pregovora za ponedeljak. 

„Treba se napraviti kvalitetan program buduće Vlade. Ciljevi za iduće četiri godine, tu se u potpunosti slažemo. To je sledeća faza“, naglasio je Petrov.

On je dodao da predstavnici Mosta imaju pozitivne utiske o novom vođstvu HDZ-a i da se nada da će se tako nastaviti.

„Poverenje treba graditi, ali nismo stekli utisak da nešto ne valja“, rekao je Petrov.

Plenković je potvrdio Petrovljevu najavu novih pregovora naredne nedelje i rekao da će oni biti održani u ponedeljak u 15 sati.

Plenković je prethodno večeras, u pauzi pregovora, u intervjuu za hrvatski RTL izjavio da je HDZ, najbolje plasirana stranka na upravo održanim prevremenim izborima u Hrvatskoj, obavila razgovore s predstavnicima nacionalnih manjina, ali da nisu pričali o tome hoće li manjine imati mesto u novoj vladi.