Pozivamo sve Srbe iz srpske dijaspore

NOVE POSLOVNE MOGUćNOSTI U SRBIJI ZAHTEVAJU ISKUSTVO SRPSKE DIJASPORE

VAŠINGTON-BEOGRAD – Pozivamo sve Srbe iz srpske dijaspore da učestvu u Mentorskom programu koji organizuju Kongres srpskog ujedinjenja i International Relief and Development (IRD). Ideja vodilja Mentorskog programa je da se iskoristi iskustvo i stručnost srpskih profesionalaca tako što ćemo angažovati Dijasporu da pruži tehničku pomoć raznim razvojnim projektima u Srbiji.

KSU u potpunosti podržava ove napore i prihvatamo prijave od zainteresovanih Srba da pruže tehničku pomoć firmama, poljoprivrednim kooperacijama i opštinama tako što bi radili 3-6 nedenja na unapred definisanim zadacima u zapadnoj Srbiji.

Mentorski program trenutno ima četiri projekta, kojima bi stručnost i iskustvo Srba iz dijaspore bili od izuzetne pomoći:

Sveže vože: Program će biti fokusiran prvenstveno na bobičasto voće za izvoz, npr. maline, kupine, jagode i borovnice. Naročito će se obratiti pažnja na specifične tehnike uzgajanja bobičastog voća, kao što je proizvodnja u seni i/ili u staklenicima. Stručnjak specijalizovan za sveže voće bi srpskim proizvođačima pružao savete oko pakovanja, marketinga i logistike svežeg voća. Osim toga, trebalo bi predstaviti i preporučiti budućim izvoznicima mogućnosti i načine primene specifične opreme (MA – modified atmosphere /promenjena atmosfera/ itd.) koja se koristi za produžavanje svežine kratkotrajnog bobičastog voća.

Borovnica: Stručnjak specijalozivan za tehnike uzgajanja, berbe i dalju obradu borovnice bi pružao tehničke savete poljoprivrednoj kooperaciji uzgajivača i prerađivača borovnica u Arilju. Osim toga, trebalo bi pružiti specifičnu tehničku pomoć – vezano za analizu prirodnih uslova za uspešno započinjanje/proizvodnju različitih vrsta i njihovo dalje rasađivanje – Instiutu za voće i vitikulturu iz čačka, koji pruža svoje usluge uzgajivačima borovnice za vreme trajanja projekta.

Program za menadžment i uspostavljanje proizvodnih kapaciteta seoskih organizacija zapadne Srbije: Glavni cilj ovog programa je da razvije profesionalne grupe bazirane na razumevanju tržišta na kome se takmiče, preduzetništvu i dobrom menadžmentu, kao i da obučava članove kako da efikasnije međusobno sarađuju. Kroz specijalizirane programe obuke i radionice učesnici će naučiti kako da postave ciljeve obuke, marketinga i kvaliteta, izaberu sposobne vođe i mobilizuju resurse da bi poboljšali svoje šanse za opstanak. Oni će dobiti poduku o najnovijim tehnikama proizvodnje/uzgajanja i razvijanja planova i projekata. Primarno, program je okrenut grupama seoskih stanovnika koji su povezani međusobno implementiranim aktivnostima orijentisanim ka generisanju prihoda, kao što su mali poljoprivredni proizvođači koji snabdevaju lokalne prerađivače ili pijace, grupe farmera zainteresovane za proizvodnju zdravih (organičkih) proizvoda, domađinstva koja pružaju usluge seoskog turizma, grupe žena koje se bave ručnim radom itd. Za ovaj program će možda biti potrebno više stručnjaka iz Dijaspore.
Biznis inkubatori: IRD/Srbija želi da napravi jedan ili dva biznis inkubatora, verovatno u opštinama Šabac i Užice. Biznis inkubatori su se pokazali kao efikasna oruđa u pomaganju malim preduzećima da prežive i porastu tokom početnog perioda, kada su najranjiviji. S obzirom na trenutnu situaciju u Srbiji, biznis inkubatori su potrebni verovatno isto koliko i strane direktne investicije (foreign direct investments – FDI), kao i ulagački kapital (venture capital) tamo gde bankarski sistem i programi vlade ne pružaju dovoljno mogućnosti za pokretanje malih preduzeća. KSU bi predložio stručnjaka koji ima neophodnu ekspertizu za uspostavljanje biznis inkubatora tj. izgradiće kapacitet menadžmenta biznis inkubatora, razviti biznis plan, finansiranje, kriterijume prihvatanja i standarde malih preduzeća koja će ući u biznis inkubator i portofolio konsalting usluga koja će BI pružati kompanijama u inkubatoru.

U početku će se program fokusirati na plasiranje volontera na zadatke u zapadnoj Srbiji, gde IRD trenutno implementira program „Revitalizacija zajednice kroz demokratsku akciju“ (Community Revitalization Through Democratic Action – CRDA). Nakon uspešne implementacije ovog pilot programa u zapadnoj Srbiji, postoje planovi da se program proširi na celu Srbiju.

Kako se prijaviti?

Da bi ste se prijavili za gore navedene pozicije, molimo vas da pošaljete vašu radnu biografiju (Curriculum Vitae) i tri profesionalne preporuke na email adresu jobs@serbianunity.net.
Osobe koje odgovaraju zahtevima pozicija će biti kontaktirane. Sve druge prijave ostaju u našoj bazi narednih godinu dana i biće upotrebljene za eventualne druge pozicije u našem Mentorskom programu.