Kultura i privreda

Diaspora / Dijaspora koja vec cetiri godine iznenadjuje dobrim sadrzajem tekstova iz svedske i srpske kulture ovih dana stize na veliku kulturnu manifestaciju ²Noc Kulture² u Geteborgu. Ovaj casopis iz Stokholma za koji su govorili ili autorske tekstove napisali najistaknutiji srpski pisci Milovan Danojlic, Matija Beckovic, Miodrag Pavlovic, Stevan Raickovic i u najnovijem broju Milorad Pavic skrenuo je na sebe ozbiljniju paznju sponzorstvom koje donosi solidne ustede nasim ljudima iz Svedske u medjunarodnom telefonskom saobracaju. Naime, samo posetioci Dijasporine prezentacije i citaoci stampane verzije ovog casopisa mogu koristiti specijalne cene telefonskih razgovora u medjunarodnom saobracaju i placati svega 2,20 ora po minuti za razgovore sa BiH, Jugoslavijom i Hrvatskom a koje je omogucio sponzor ovog casopisa sve poznatija svedska firma SuperTEL.

Svedski teleoperator SuperTEL nije jedini koji se pojavljuje u ulozi sponzora Dijasporinih tekstova ili kulturnih akcija. Tako „Pisma iz Otadzbine“ vec godinama sponzorise restoran Babylon dok se knjizevne veceri odrzavaju u lepom ambijentu restorana Jadran u Stokholmu ili se gosti casopisa nadju i medju posetiocima prestiznog restorana Meduza lociranom u starom delu Stokholma. Medju sponzorima se pojavljuju i svedska preduzeca – Lidingöproduktion, BrovexMekaniska, Kosmos, Punkten AB. Ova poslednja firma, poznata po inicijativi da se gradi Svedsko selo u Srbiji, omogucila je dolazak u Svedsku poznatom satiricaru, dramskom piscu i romanopiscu Radivoju Bojicicu koji ce u Danskoj i Svedskoj, pocetkom oktobra, odrzati vise knjizevnih veceri. Casopis je raspisao knjizevni konkurs, na svedskom jeziku, za izbor najboljeg rada o gradu u kojem izlazi Dijaspora a sponzorisu ga Zdravstveni Institut iz Igala (Crna Gora) i predstavnistvo naseg nacionalnog avio prevoznika iz Stokholma. Dijaspora ne otvara samo prostor za saradnju sa svedskom privredom nego i sa institucijama iz oblasti kulture u ovoj zemlji. Svedski Institut u decembru mesecu bice pokrovitelj posete ovoj zemlji knjizevnika Jovana Radulovica, upravnika Biblioteke grada Beograda.

– U mnogim oblastima drustvenog zivota ova srecna, prostrana i uredna zemlja ima izvanredna resenja. Lako su primenjiva ali i neophodna zbog pozitivnih iskustava i u drugim zemljama. Otuda ideja casopisa da novoizabrani upravnik Biblioteke grada Beograda dodje ovamo, da upozna iskustva svedskog bibliotekarstva a koja se bastine vekovima, kaze urednik Dijaspore Aco Dragicevic. Zamoljen da kaze nesto vise o saradnji sa SuperTelom Dragicevic kaze da je to ustvari ozivotvoreno opredelenje casopisa da citaocima elektronskog izdanja, kao i stampane verzije, obezbedi na maternjem jeziku sto vise korisnih servisnih informacija. Kroz male oglase i servisne informacije tako citaoci Dijaspore saznaju koji autoprevoznik nudi najpovoljnije cene autobskih karata, gde se nalaze nase ambasade u Skandinaviji, gde se mogu kupiti, ilustracije radi, suhomesnati proizvodi pripremljeni na isti nacin kao i u zavicaju, koji teleoperator nudi najpovoljnije cene telefonskih razgovora u medjunarodnom saobracaju.

Sa ponosom urednik Dijaspore istice kako danas samo posetioci Dijasporine prezentacije i citaoci stampane verzije ovog casopisa mogu koristiti specijalne cene telefonskih razgovora koje nudi njegov sponzor SuperTEL. Telefonski razgovori u medjunarodnom saobracaju, sa Bosnom i Herecegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom posetioci prezentacije casopisa i citaoci stampane verzije placaju svega 2 krune i 20 ora po jednom minutu. Formular za prijavu nalazi se u elektronskom izdanju ovog casopisa (http://www.dijaspora.nu). U narednom broju Dijaspore koja, saznajemo od njenog urednika, donosi autorski tekst knjizevnika Aleksandra Gatalice o Srbiji pred vratima Evrope i intervju sa Jovanom Radulovicem, uz siru informaciju o mogucnostima jeftinijeg telefoniranja bice objavljen i kupon za prijavu kod najpovoljnijeg teleoperatora.

– U odnosu na cene do sada najpovoljnijeg teleoperatora u Svedskoj UniverzalTelecom – u svakoj minuti sa Dijasporinim sponzorom citaocima je omogucena usteda od 0,19 ora do 1,30 kaze urednik Dijaspore i dodaje kako je ovih dana imao telefonski poziv iz Tele 2. Ovaj teleoperator interesovao se zasto u poslednje vreme ne koristi telefon. Kada su saznali da koristi telefon i to neobicno mnogo, ali da se opredelio za drugog teleoperatora, ponudili su mu novcanu nagradu od 150 kruna (kroz telefonske razgovore) da se vrati ranijem teleoperatoru. Tada je saznao, kaze Dragicevic, da u poredjenju sa Tele 2 stedi zahvaljujuci SuperTelu i vese od 1,30 po minutu. Vise nego povoljne cene kod SuperTela bile su razlog da casopis prihvati ponudu sponzorstva. Naime, dodaje Dragicevic, kako je njegova zelja da Dijaspora bude sadrzajno bogata i novina pozeljna za citanje, ali isto tako, da njen citalac posebno u Svedskoj, zbog kojeg je novina rodjenja, ali i posetilac Interneta ako zivi u Svedskoj, od informacija koje dobije u casopisu ima i direktnu korist.

Dijaspora je postala to sto jeste -pouzdan izvor duhovne nadgranje nasih ljudi u rasejanju ne samo zahvaljujuci dobroj saradnji sa knjizevnicima u domovini nego nego i zahvaljujuci saradnji sa privrednicima jugoslovenskog porekla u Svedskoj. Dvojezicnost novine sve je vise privlacna i za svedske firme pa i drzavne institucije koje se pojavljuju u ulozi spozora ili pokrovitelja. Reklo bi se srecan spoj kulture i privrede.

– U buducnosti citaoci stampane verzije casopisa kao i posetioci njegovog elektronskog izdanja mogu ocekivati da Dijaspora postane jos znacajniji izvor informacija servisnog karaktera a koje omogucavaju ustedu novca, jacanju veza medju nasim ljudima u belom svetu ali i afirmisu casopis kao pozeljan most izmedju svedske i srpske kulture, kaze urednik Dijaspore, pozivajuci privrednike, nase ljude u Svedskoj, posebno u usluznim delatnostima da se jave i koriste ovaj casopis za kontakte sa mogucim korisnicima njihovih usluga ili mogucim kupcima.