AMNESTIJA REGRUTA DO BOŽIćA?

NACRT ZAKONA O AMNESTIJI PROSLEđEN MINISTARSTVU PRAVDE SRBIJE

• Zakon će imati retroaktivno dejstvo i važiće za sve protiv kojih je podignuta krivična prijava od aprila 2006. do dana stupanja na snagu novog zakona

Svi regruti, državljani Srbije protiv kojih je podignuta krivična prijava zbog neodazivanja na poziv da odsluže vojni rok, trebalo bi ove jeseni da budu oslobođeni od krivičnog gonjenja donošenjem novog zakona o amnestiji, najavio je Srđan Srećković, ministar za dijasporu. On je dodao da je postignuta saglasnost sa Ministarstvom pravde i Ministarstvom odbrane da se pomenuti propis zajedno sa Predlogom zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi nađe na razmatranju u Skupštini Srbije .
– To je znak dobre volje i pružena ruka prema mnogim mladim ljudima u dijaspori, koji će na ovaj način konačno moći da regulišu svoj status i da ubuduće bezbedno dolaze u svoju zemlju – naglasio je Srećković.

Bolji imidž Srbije

Najava amnestije je, prema rečima ministra za dijapsoru, veoma dobra vest za desetine hiljada mladih koji su u međuvremenu postali uspešni i uticajni ljudi. Oni čine velike napore ne samo da se uspešno integrišu u zemljama gde žive, već i da rade na poboljšanju imidža Srbije.

Nacrt zakona o amnestiji, kako je „Vestima“ rečeno u Ministarstvu za dijasporu, već je prosleđen Ministarstvu pravde. Očekuje se da ga Vlada Srbije usvoji u drugoj polovini avgusta i u formi svog zakonskog predloga prosledi u skupštinsku proceduru.
Ministar Srećković je dodao da će usvajanjem pomenutog propisa biti povučene krivične prijave ili suspendovani sudski procesi protiv onih koji nisu na zakonom predviđeni način odlagali vojnu
obavezu, a koji imaju 30 i više godina.
Kada bude usvojen, pojašnjavaju u Ministarstvu za dijasporu, novi zakon o amnestiji imaće retroaktivno dejstvo i važiće za sve one slučajeve protiv kojih je podignuta krivična prijava, i to u razdoblju od aprila 2006. do kada je inače važio prethodni zakon o amnestiji, pa do dana stupanja na snagu novog zakona.

Temelji politike prema rasejanju

Predlog zakona o dijaspori i Srbima u regionu, koji je Vlada Srbije već usvojila, trebalo bi takođe tokom jeseni da se nađe na dnevnom redu u parlamentu Srbije. Ovim zakonom se, prema Srećkovićevim rečima, postavlja temelj dugoročne politike Srbije prema njenom rasejanju, koja, kako je naglasio, ne sme da zavisi ni od interesa političkih stranaka, niti od toga koje stranke čine izvršnu vlast.

– A istovremenim usvajanjem zakona o amnestiji i zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi trajno se rešava status regruta u rasejanju, kao i u Srbiji, pošto se početkom 2011. očekuje profesionalizacija Vojske Srbije. Do profesionalizacije regruti će regularno moći da odlažu odsluženje vojnog roka do navršene 30. godine i potom će automatski biti prevedeni u rezervni sastav. Oba zakona trebalo bi da zajedno budu usvojena tokom jeseni u Skupštini Srbije i uveren sam da će već u decembru, za katolički Božić, kao i za Novu godinu, kad na Zapadu imaju višednevni praznični odmor, naši regruti moći da dođu u Srbiju bez straha od hapšenja – izjavio je za „Vesti“ Vukman Krivokuća, pomoćnik ministra za dijasporu.
Ministar Srećković očekuje da će veliki broj mladih ljudi iz rasejanja posle donošenja amnestije doći u Srbiju, kao i da će se neki od njih definitivno vratiti.
Nacrt ovog kao i prethodnog zakona o amnestiji, kao što su „Vesti“ već pisale u nekoliko navrata, iniciran je i urađen u Ministarstvu za dijasporu, odakle je otišao u Ministarstvo pravde, koje prema zakonskoj proceduri mora da bude zvanični predlagač za Vladu Srbije.