75 godina od deportacije srpskih zatvorenika u Norvešku

U norveškom gradu Bergenu, u prisustvu gradonačelnice Marte Mjos Persen, svečano je otkrivena ploča posvećena nevinim žrtvama stradalim u nacističkim logorima u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata.

Otkrivanje ploče organizovalo je Društvo Srba i prijatelja Srbije u Bergenu u okviru nacionalnog obeležavanja 75 godina od deportacije srpskih zatvorenika u Norvešku, a iskrcavanje prvih zatvorenika u Bergen desilo se u noći između 13. i 14. juna 1942. U okviru obeležavanja prikazan je film pomognut od strane srpske zajednice u Norveškoj i Narvikcentra. Reč je o filmu bivšeg kustosa Muzeja Jasenovac i spomen područja Donja Gradina, Sime Brdara. Film Krst od krvi govori o tragičnoj sudbini braće Banjac u logoru na severu Norveške i krstu koji je Marjan ispisao krvlju svog brata Miloša.

Ove godine se navršava 75 godina od kako je 4200 srpskih i jugoslovenskih zarobljenika deportovano u Norvešku od strane nacističkih okupacionih sila u Jugoslaviji. Oni su poslati u Norvešku na prinudni rad i internirani u različite logore. Više od 2300 srpskih i jugoslovenskih zarobljenika je preminulo, ili je bilo ubijeno u Norveškoj. Broj nastradalih bi verovatno bio veći da nije bilo pomoći i podrške koju su zarobljenici dobili od norveškog stanovništva.

Ranije je u saradnji sa  „Centrom za studije holokausta i religijskih manjina“ iz Osla i „Narvik centrom“ iz Narvika, Ambasada Republike Srbije u Oslu organizovala je 21. maja predavanje na temu „Jugoslovenski zarobljenici u Norveškoj od 1942. do 1945. – od masovnog ubijanja od strane pripadnika SS do paketa Crvenog krsta pod Vermahtom“, koje je održao istoričar Mikael Stoke iz „Narvik centra“.

Celokupan program obeležavanja 75 godina od deportacije zatvorenika iz tadašnje Jugoslavije u Norvešku dostupan je na linku Saveza srpskih udruženja Norveške.