104. godišnjica Kumanovske bitke

U skladu sa Državnim programom obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i suorganizacije Srpske zajednice u Makedoniji obeležana je 104. godišnjica Kumanovske bitke. Prigodna manifestacija u održana u okviru spomen-kompleksa „Zebrnjak“ uz prisustvo visokih predstavnika Vlada dveju država.

zebrnjak3

U ime Republike  Srbije, venac je položila Ambasadorka Dušanka Tomić – Divjak,  Dragan Nedeljković, Zamenik ministra kulture u Vladi R. Makedonje,  predstavnici Ministarstva odbrane i Vlade R. Srbije, predstavnik Sobranja R. Makedonije, Nacionalnog saveta Srba u Makedoniji, kao i predstavnici misije OEPS-a u Makedoniji.

zebrnjak-1

U toku ove nedelje, mladima će biti omogućeno da prisustvuju otvorenim, interaktivnim istorijskim časovima u Kumanovu, Starom Nagoričanu, Bitolju, s ciljem šireg upoznavanja mladih o istoriji i kulturi Matične države i njene istorije. Istorijski časovi se realizuju u okviru projekta Danica.

zebrnjak2

Kulturno umetnički program je realizovala grupa umetnika iz Beograd, a program je finansiran iz fonda Odbora za obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.

Manifestacija je podržana od strane Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, čime je obezbeđeno prisustvo velikog broja prisutnih Srba iz svih krajeva Makedonije.

zebrnjak4

Snimak obeležavanja dostupan je zahvaljujući SrbTel na sledećem linku: