УН: Чланови Удружења „Херцеговац“ сведоче о страдању Срба

УН:-Чланови-Удружења-„Херцеговац“-сведоче-о-страдању-Срба
УН: Чланови Удружења „Херцеговац“ сведоче о страдању Срба

среда, 22.05.2024,  16:29 -> 20:51

УН: Чланови Удружења „Херцеговац“ сведоче о страдању Срба

Чланови Удружења „Херцеговац“ из Чикага прославили су своју славу. Кажу да је ове године догађај обележен уз бригу о предлогу резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама. Неки од њих управо су на путу из Чикага у Њујорк, да по други пут у три недеље говоре у згради УН о томе како су српске фамилије страдале почетком 90-тих година прошлог века у Босни и Херцеговини.

Удружење Херцеговац у Чикагу прославило је своју славу Светог Василија Острошког. То је постала традиција у овом америчком граду. Сечење славског колача обављено је у друштвеној сали српске православне цркве Васкрсење Христово на Палмер скверу, на само неколико минута од строгог центра Чикага.

Председник удружења је Душан Магазин.

„Приликом оснивања удружења гледали смо да наш заштитник буде наш светитељ који је пореклом из Херцеговине, Свети Василије Острошки, слава му и милост“, каже Магазин.

Он је недавно, заједно са другим Србима, говорио на Панелу у УН у Њујорку о страдању његове фамилије почетком деведесетих година у БиХ.

Он, као и други учесници Панела из српске заједнице у САД, путују поново у Њујорк да говоре у згради Уједињених нација. Очекују да ће се тим поводом срести и са председником Србије, Александром Вучићем.

„Било је то за све нас врло емотивно, а уједно нам је било драго што смо могли да се обратимо у УН и кажемо о нашем страдању, јер на сваки начин покушавају наше жртве да се умање, а од нас преживелих да се направе злочинци, и што је најгоре по наш народ да добијемо тај национални жиг“, каже Душан Магазин.

Старешина храма је протојереј ставрофор Лука Лукић.

„Наша црква Васкрсење Христово је најстарија црква у Чикагу, основана је 1905. године, значи пре 119 година“, каже отац Лукић.

Удужење Херцеговац има план да гради цркву на Зеленгори.

Detaljnije