Elena i magija stakla: Umetnički izražaj kroz krhki materijal – Avala News

elena-i-magija-stakla:-umetnicki-izrazaj-kroz-krhki-materijal-–-avala-news
Elena i magija stakla: Umetnički izražaj kroz krhki materijal – Avala News

Elena Zlatković, umetnica rođena u Minsku i školovana na Beloruskoj državnoj akademiji umetnosti, živi i stvara u Beogradu od 2014. godine. Svoj umetnički izražaj našla je u radu sa staklom, materijalom koji je, kako sama kaže, slučajno otkrila, ali ga sada smatra svojim. Njeni radovi su bili izloženi na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

„Slučajno sam počela da radim sa staklom, ali nekako baš je moj materijal. Sviđa mi se što ima inerciju; malo mora da se misli, potom pola godine mora rad da odstoji,“ objašnjava Elena, naglašavajući posebnost i zahtevnost rada sa ovim materijalom.

Njeni radovi su već privukli pažnju na mnogim mestima. Elena je do sada imala izložbe u različitim gradovima.

„Prethodno sam imala izložbe u Minsku, zatim Kotoru, Novom Sadu, i napokon u Beogradu. Drago mi je što je izložba u galeriji koju vodi vajarsko udruženje; dopada mi se što mogu izlagati staklo kao vajarski materijal,“ kaže ona, osvrćući se na svoje umetničko putovanje.

Elena ima i jasnu viziju onoga što želi da postigne sa svojim radovima.

„Najsrećnija bih bila kada bih posetioce podstakla na razmišljanje, da shvate šta ja želim da pokažem, jer je staklo suviše lep materijal,“ dodaje ona sa osmehom.

Pored toga, Elena ima i poruku za mlade umetnike koji žele da se bave radom sa staklom.

„Mladim umetnicima bih poručila da samo nastave da rade, pošto u Srbiji baš mali broj ljudi radi sa staklom. Za mene je drag svako ko proba da nešto radi sa staklom. Nek nas bude što više!“ ističe Elena, ohrabrujući mlade talente.

Galerija Dimenzija, u kojoj održana izložba, je prva srpska galerija skulptura. Galerija je projekat Udruženja „Dimenzija“ koje je osnovao vajar Miodrag Rogan sa ciljem da se javnost upoznaje sa vajarstvom i domaćim vajarima. Do sada je organizovano preko 20 hiljada.

About The Author

Originalni tekst