Šapić: Dok sam na čelu Beograda neću dati saglasnost za održavanje festivala „Mirdita, dobar dan“

sapic:-dok-sam-na-celu-beograda-necu-dati-saglasnost-za-odrzavanje-festivala-„mirdita,-dobar-dan“
Šapić: Dok sam na čelu Beograda neću dati saglasnost za održavanje festivala „Mirdita, dobar dan“

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da se „izričito“ protivi održavanju festivala „Mirdita, dobar dan“ u glavnom gradu koji po njegovim rečima, „godinama falsifikuje i menja istoriju kroz promovisanje takozvanog kosovskog kulturnog nasleđa“.

Šapić je za zvanični gradski sajt Beoinfo rekao da, dok je o „na čelu“ Beograda, Grad neće davati saglasnost za održavanje tog festivala i da će svi prostori, koje organizatori budu eventualno koristili, biti „isključivo privatni“.

„Izričito sam protiv održavanja festivala koji godinama unazad direktno falsifikuje i menja istoriju kroz promovisanje takozvanog kosovskog kulturnog nasleđa, izuzimajući činjenicu da je ono srpsko, čime organizatori ovog festivala dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije“, ocenio je Šapić.

On smatra da su organizatori „otišli i korak dalje“ time što će festival ove godine biti u vreme verskog praznika Vidovdana, čime kako je dodao, „guraju prst u oko celom srpskom narodu i srpskoj državi“.

„Oni sve vreme, pod okriljem kulturnog delovanja, direktno dovode u pitanje kulturno i istorijsko nasleđe Srbije i našeg naroda. Pri tom, pre samo par meseci, prištinske vlasti nisu dozvolile našem glumcu Nenadu Jezdiću da igra monodramu ‘Knjiga o Milutinu’ na teritoriji Kosova – na teritoriji naše države, a mi i na to treba da zatvorimo oči i da ih ovde valjda dočekamo ‘aplauzima’ i još im asistiramo kako bi oni u Beogradu održavali festival ugrožavajući identitet i kulturno nasleđe srpskog naroda“, rekao je Šapić.

Šapić je pozvao Vladu Srbije da „dobro razmisli“ da li treba dozvoliti održavanje manifestacija koje, po njegovom mišljenju, „direktno podrivaju ustavno-pravni poredak Srbije“.

„Mi kao Uprava grada nemamo zakonsku mogućnost da ih zabranimo, ali ni na jedan način nećemo dozvoliti da bilo šta što ima veza sa Gradom Beogradom, njima bude na usluzi“, najavio je Šapić.

Festival „Mirdita, dobar dan“, biće jedanaesti put priređen u Beogradu od 27. do 29. juna i, kako navode organizatori, pokrenuće važna pitanja koja se tiču prošlosti i budućnosti „u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za odnose Srbije i Kosova“.

Tu godišnju manifestaciju organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske inicijative, kao i NVO Integra sa Kosova. Na sajtu festivala piše da je se od 2014. godine priređuje jednom godišnje i daje prostor umetnosti, kulturi, javnom zagovaranju i javnoj debati što ga čini jedinstvenim u Srbiji.

Post Views: 209

Originalni tekst