Životnu ušteđevinu zaveštali bolesnoj deci: Kako je Institut za majku i dete u Beogradu dobio donaciju od 750.000 evra od bračnog para iz Kanade

Institut za majku i dete u Beogradu dobio je donaciju od 750.000 evra, koju je testamentom zaveštao bračni par srpskog porekla iz Kanade Đuro i Ilinka Trifunović.

Sredstva su uložena u uređenje više odeljenja ove zdravstvene ustanove, kao i za nabavku medicinske opreme, a zahvaljujući njima Intitut je dobio odlejenje za dečiju patologiju, jedino na Balkanu.

Donaciju je Institut dobio pre pet godina ali je ovo zaista slučaj kakav se ne pamti i ne sme da ode u zaborav.

Ministarka pozvala kanadske investitore da dođu u Srbiju

Trifunovićevi su poreklom iz Kosova, odakle su u Kanadu otišli posle Drugog svetskog rata.

“To je čin bez presedana. Tako nešto se nije dogodilo, bar u poslednjih 30 godina koliko sam ja u zdravstvu”, rekao je tada dr Radoje Simić.

Testamentom su svoju životnu ušteđevinu zaveštali bolesnoj deci, što je tada bila najveća pojedinačna donacija nekoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji za poslednjih 30 godina, a ovom Institutu od kada postoji.

Trifunovići nisu bili tek neki par. Sudeći po čitulji koja je objavljena na kanadskom sajtu za posthumna opraštanja Ilinka i Đuro su bili u skladnom braku preko 55 godina a oboje su bili aktivni članovi srpske zajednice u dijaspori i pomagali svom narodu i za života. Ilinka je imala dve sestre koje su tada živele u Engleskoj, a ona i Đura imali su rođake, unučiće i praunučuće ali su odlučili da nakon njihove smrti novac ne ostave članovima porodice nego srpskoj deci.

Zahvaljujući njima Institut za majku i dete potpuno je obnovio odeljenje dečije patologije, jedino odeljenje dečije patologije na Balkanu.

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Blic
Original Article