Krštenje „Midara“ u Torontu

Danas Pensilvancu, zanavek Kordunašu, piscu se dok je koračao „bulevarom svetlosti“ ukazao Midar. Bez oklevanja ga je ugostio među koricama svog opusa.

Ilija Šaula je potekao sa Korduna, odakle je „Olujom“ prognat sve do Novog sveta. Tamo živi u državi Pensilvaniji i vodi književnu radionicu „Kordun“, koja objavljuje prvence nadarenih stvaralaca. Do sada je napisao sedam knjiga poezije i proze, od kojih je jedna od najpoznatijih pretposlednja „Bulevar svetlosti – promisli o životu“.

A poslednja, njegov pionirski roman bajkovitog naziva „Midar“, biće predstavljena javnosti sutra (17. maja) od 19 sati u Torontu, u prostoru Srpske nacionalne akademije u Kanadi. Ilija kaže da tu promociju doživljava kao krštenje, inauguraciju u još jedan novi svet, onaj koji grade romanopisci.

Recenzenti o „Midaru“ vele da naslovni junak sa sobom (do)nosi „dah neke vekovima, možda i milenijumima stare tajnovitosti, istovremeno opor i svež miris gustih i divljih šuma, visokih planinskih vrhunaca, mračnih dubodolina i još mračnijih pećina“ (Ranko Pavlović); da je u pitanju „velika filozofska ispovest“ i da je Šaula „izbegao zamku i izazov da napiše čistu filozofsku knjigu, već vešto i domišljato primenjuje formu romana“ (Zdravko Malbaša); da je to „sažet, efektan i izazovan umetnički prikaz prošlosti, sadašnjosti i večnosti, radosti i patnje, smisla i besmisla, prolaznosti i trajanja“ (Milica Jeftimijević Lilić).

Osim Srpske nacionalne akademije u Kanadi, organizaciju promocije „Midara“ u Torontu potpisuje i Srpsko-kanadsko udruženje pisaca „Desanka Maksimović“. Tokom nje će uz autora govoriti i književnice Dušica Ivanović i Gordana Petković Laković, te dramski umetnik Dimitrije Porobić i dramski umetnik i književnik Živko Cerović.

Ulaz je besplatan, a adresa Srpske nacionalne akademije u Kanadi: 2381 Dundas St W, Toronto, ON M6P 1X2.

Tekst: Ivan Kalauzović Ivanus
Foto: deo ilustracije Bogdana Miščevića sa korice „Midara“