Zašto mačka kiše?

Kihanje je jedan od najčešćih razloga zbog kojeg vlasnici mačaka odlaze veterinaru.

Generalni razlog kihanja je refleksno izbacivanje iritirajućeg sadržaja iz nosa, taj sadržaj može biti razne prirode. Kod mladih mačaka, češće je infektivne prirode, a kod odraslih mačaka koje kronično kišu, dijagnoza je kompleksnija.

Prije nego krene s detaljnim pregledom, veterinar će vas pitati o okolini u kojoj mačka živi, da li živi s drugim životinjama, da li živi pretežito u kući ili izvan kuće, u prirodi. Zanimat će nas status cijepljenja i trenutni lijekovi. Pitat ćemo vas koliko dugo kihanje traje, koji su drugi simptomi, generalno stanje životinje, aktivnost i apetit. Da li je bio prisutan iscjedak iz nosa, kakve kvalitete i da li iz obje ili samo jedne nosnice.

POENCIJALNI RAZLOZI:

  1.  Strano tijelo ili iritirajući sadržaj: to može biti bilo koji sadržaj koji mačka može udahnuti kroz nosnice, poput malenih kukaca, sjemena, travki, polena. Kihanje je obično snažno, učestalo i pojavilo se iznenada. U mnogim slučajevima, mačka će sama kihanjem izbaciti taj sadržaj, no ako kihanje potraje i nije uspješno, trebati će najvjerojatnje životinju sedirati kako bi mogli neometano pretražiti gornje dišne putove i oralnu šupljinu. Nakon detaljnog pregleda, za vrijeme sedacije isprat ćemo nos,te izbaciti sadržaj na taj način
  2.  Trauma: frakture lubanje izazvane udarcem, najčešće nakon prometnih nesreća. Iritacije je u tom slučaju izazvana slomljenim ili pritisnutim nosnim školjkama i krvlju.
  3.  Infekcija: najčešći uzrok. Uzročnik može biti virus (herpesvirus, calicivirus), bakterija (Bordetella bronchuseptica, Streptococcus canis, Mycoplasma spp., Chlamydophila felis), gljivice. Liječenje će uključivati antibiotike jer iako je uzrok na primjer virus, bakterije će se naseliti sekundarno. Kako bi uspješnost odredili terapiju, najbolje je uzeti bris iz nosa i saznati o kojem točno uzročniku se radi i na koje lijekove taj uzročnik reagira.
  4.  Inflamacija: uzrok kroničnog rinitisa i kroničnog kihanja. Inflamacija može početi radi raznih uzroka, alergija, virusa, bolesti koje su započele u usnoj šupljini poput upale desni. Kako bi bili sigurni, najbolje je uzeti uzorak tkiva i odrediti o kojim stanicama se radi. Liječenje će uključivati antiinflamatorne lijekove.
  5.  Neoplazija: tumori u nosnoj šupljini koji konstantno iritiraju sluznicu. Potvrdit ćemo dijagnozu histopatologijom (uzmanjem uzorka tkiva koji će se detaljno pregledati kako bi saznali o kojim stanicama se radi)

Ako se odlučili potražiti savjet doktora koji se bavi tradicionalnom kineskom veterinom, također će prvenstveno isključiti strano tijelo i traumu kao uzrok. Ako je uzrok infektivne ili inflamatorne prirode, kihanje će biti popraćeno iscjetkom iz nosa, kojeg zovemo bi-yuan.

Pošto se pluća otvaraju prema nosu, a pluća dominiraju površinom tijela, radi se o invaziji vanjskog patogena u pluća. Vanjski patogen moze biti vjetrom nošena hladnoća, vjetrom nošena vrućina i vruća vlaga.

Klinički znakovi poput kvalitete iscjetka iz nosa, tjelesna temperatura, kvaliteta i snaga pulsa, boja i kvaliteta jezika, kvaliteta stolice, osjetljivost određenih akupunkturnih točaka pomoći će nam u dijagnozi.

S obzirom na dijagnozu, odabrat ćemo različite akupunkturne točke koje će većinom ležati na meridijanu pluća i debelog crijeva, a locirane su na licu, vratu, prednjim nogama.

 

SLIČNE ILI VEZANE TEME:

Komentiraj, znamo da želiš