Zakazani Oktobarski susreti pisaca dijaspore 2020. u Frankfurtu

I pored vanrednih mera zaštite od korone virusa u Nemačkoj, Udruženje pisaca srpske dijaspore „Sedmica” iz Frankfurta kao književna zajednica Udruženja književnika Srbije, poziva književne stvaraoce, čuvare srpskog jezika i kulture i sve ljubitelje lepe pisane reči na tradicionalne Oktobarske susrete pisaca dijaspore 17. oktobra.

Oktobarski susreti pisaca dijaspore održaće se 17. oktobra 2020. godine u prostorijama SKC u Ofenbahu od 15 časova. Program se održava pod motom “Knjige i ljudi” i sloganom koji je ispisao prosvetitelj Vuk Stefanović Karadžić:
„Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod, može se među sobom razumijevati i umno sjedinjavati, ne preliva se u drugi, ne propada”.

Udruženje pisaca srpske dijaspore „Sedmica” formirano je 1995. godine, kada je imalo dvadesetak članova. Prvi predsednik bio nastavnik Milutin Alimpijević, a potpredsednik Aleksandar Saša Obradović. Osnovno je da bude oaza srpske poezije i pismenosti u rasejanju, čuvar srpskog jezika i kulture, kuća mladih i starijih pisaca, javna scena za predtsvaljanje dela naših autora iz dijaspore i spona sa otadžbinom. Danas se trudi da obeleži četvrt veka svog rada i da vođeno predsednikom Ljubišom Simićem, pokaže dostojanstvenu hrabrost u borbi za srpsku pisanu reč u tuđini.

“ Kako se čuveni Sajam knjiga u Frankfurtu ove godine održava virtualno i mi smo se odlučili da kombinujemo realno i virtualno u našim Oktobarskim susretima pisaca dijaspore u čast knjige i njenih poštovalaca. Čovek je socijalno biće i svima socijalna distanca teško pada i okupljaju se i sastaju samo oni najhrabriji, ili bolje rečeno oni koji znaju da misle svojom glavom. Broj posetilaca je ograničen na najviše 25. U programu će uživo učestvovati pesnici iz Frankfurta, Erlangena, Menhengladbaha, Hildena, Ofenbaha i drugih gradova Nemačke, a virtualno uključenje pisaca očekujemo iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske, Rumunije, Austrije, Mađarske, Češke, Švedske”, obavestio nas je predsednik Ljubiša Simić.

Pesnik Ljubiša Simić, predsednik Sedmice

Ovaj afirmisani pesnik je na nedavnoj Izbornoj skupštini udruženja opet dobio poverenje delegata da vodi “Sedmicu”. Simić je rođen u Tularima 1970. Studirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Prištini. Od devedesetih živi i radi u Nemačkoj. Organizuje književni rad, tribine, festivale, susrete i Sajam srpskih knjiga u Frankfurtu. Aktivno se zalaže za očuvanje maternjeg jezika, ćirilice, srpskog identiteta i kulture u rasejanju.

Objavio je sedam knjiga pesama: „Tamo `vamo“ i „Vodoskok reči“ za odrasle, „Mače Naopače“, „Uzbuna“, dvojezičnu knjigu za decu (na srpskom i nemačkom) „Maraton“, “Ako nismo to što jesmo” za odrasle , prevod na engleski i zbornik “Poetske paralele” na makedonskom i srpskom.

“ Trenutno radim na monografiji ,,Luča srpske poezije i pismenosti u rasejanju”, koju priređujemo povodom 25. jubileja našeg Udruženja. Ova knjiga biće živo svedočanstvo o istrajnom dvadesetpetogodišnjem radu pesnika, pisaca, umetnika i ljubitelja književnosti u rasejanju okupljenih ,,Sedmica”, da stvore duhovnu i materijalnu kulturu i očuvaju svoj identitet i jezik u multietničkoj sredini.

U njoj su zastupljeni portreti svih dosadašnjih članova, renomiranih pisaca, umetnika, saradnika, udruženja, klubova, institucija iz oblasti nauke i kulture, sponzora i svih prijatelja i kulturnih delatnika koji su dali svoj doprinos da naše udruženje postane luča srpske poezije i pismenosti u rasejanju”, kaže Ljubiša Simić .

“Sedmica” ima trenutno oko 60 aktivnih članova, najviše iz Nemačke, ali i iz Francuske, Švajcarske, Holandije, Švedske, Austrije i Srbije. Najstariji počasni član “Sedmice” je pesnik Predrag Petrović sa 95 godina života, a najmlađi pisac Vladimir Mišović 14 godina. Kao institucija kulture sarađuje sa UKS, SANU, Ministartsvom za kulturu i informisanje Srbije, Ministarstvom prosvete i nauke Srbije, kulturnim ustanovama u otadžbinskim zemljama BiH, Crnoj gori i hravstkoj i udruženjima srpskih pisaca širom rasejanja.

U normalnim uslovima pre korone, udruženje “Sedmica” realizuje preko 30 projekata godišnje. To su pre svega promocije knjiga, tradicionalni Majski i Oktobarski susreti pisaca dijaspore, priredba za decu posvećena stvaralaštvu za decu “Ala je lep ovaj svet”, učešće na međunarodnim sajmovima knjiga i književnim festivalima i mnoge druge aktivnosti.

“Korona virus nas je omeo, ali mi se nismo predali. Krajem septembra smo održali poetsko-humoristički recital poda nazivom “Korona još nije umrla, a kada će – ne znamo”. Na priredbi u Darmstatu su učestvovali umetnici, koji su imali hrabrosti, da se pored poezije, uhvate u koštac i sa domaćim specijalitetima, drpanom prasetinom i pasuljem, koje će specijalno za ovu priliku pripremiti vlasnik restorana, pesnik i romanopisac Vanja Čobanov. Manifestacija je završena sa povikom “Smrt koroni – sloboda narodu”. I nastavili smo da se borimo na svoj način protiv ove pandemije”, istakao nam je predsednik Ljubiša Simić.

Naime, udruženje “Sedmica” kao jedna od najživljih i najaktivnijih književnih asocijacija van granica matične države ove godine trebalo je da proslavi 25 godina uspešnog rada i postojanja, ali je taj program zbog korone sceden na minimum.

“U januaru i februaru imali smo dve manifestacije, u septembru jednu i sada spremamo četvrtu ove godine, Oktobarske susrete pisaca dijaspore. To je deset puta manje aktivnosti, nego obično. Planiranu proslavu 25. jubileja “Sedmice” sa uzvikom “Živela knjiga”, koja je trebala da se obeleži u maju 2020. pod pokroviteljstvom gospodina Petera Feldmana, gradonačelnika grada Frankfurta, u Carskoj dvorani gradske većnice, na kojoj bi se tim povodom zavijorila srpska trobojka u centru grada, morali smo zbog korone, nažalost, da otkažemo. Čekaćemo prvu priliku, kada nam uslovi budu dozvolili da se zajedno sa našim ljudima u nemačkoj, našim nemačkim domaćinima i gostima iz Srbije, okupimo da proslavimo 25 rođendan naše “Sedmice”, obećao nam je predsednik Ljubiša Simić, pesnik iz Frankfurta.

Marko Lopušina

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Naši u svetu
Preuzeto sa portala Nasiusvetu.com