Zajednička ordinacija tri naša lekara u Parizu

Tri naša lekara u Parizu su odlučila da se ujedine i oforme mali medicinski centar u kojem od 13.000 dosijea, odnosno, pacijenata – 10.000 pripada Srbima. U pariskom predgrađu Obervilje (99 Av. de la Republiljue), na 115 kvadratnih metara otvoren je mali “spasilački centar”, kako ga nazivaju naši ljudi, a u kojem posluju tri lekara opšte prakse: Svetislav Petrović, Serž Milosavljević i Dejan Jovanović.
Istina je, kad se ide lekaru treba mu sve potanko objasniti, a to je najlakše kad se priča na maternjem jeziku. Novootvoreni centar sastoji se od tri ordinacije opšte prakse, prijemne sobe, čekaonice, parkinga, a u blizini su metro stanica, rentdenološki centar ili bolnica. Kad su nakon desetomesečnih radova vrata širom otvorena, pacijenti su se osvedočili da je sve “skockano” po vrhunskim standardima.

Balkansko udruženje

– Nudim saradnju na balkanskom nivou. Hoću da se oformi asocijacija balkanskih lekara, zato što jedni druge bolje razumemo i lakše jedni drugima objasnimo. Konkretnije, primeri iz rata su nama bliži nego drugim Evropljanima. Mi Balkanci smo isti ljudi, a naš mentalitet ovde baš dobro ne shvataju. Smatram da smo jači kad smo zajedno i zato ću se zalagati za ovakvo udruženje – govori reumatolog Rumun Dan Mišalu.

Na svečano otvaranje “svog radnog mesta” pozvali su prijatelje. Stigao su ambasador SCG Predrag Simić sa suprugom Jasminkom, predstavnici dijaspore, među gostima lekarima bilo je predstavnika različitih nacija, mada su prednjačili naši: kardiolog Mina Sretenović-Jankov, reumatolog Zoran Urošević, estetski hirurg Silvi Nedeljković, dermatolog Mira Pavlović, psihijatar Afrodita Hodža, dečji ortoped Zagorka Pejin, stomatolog Marko čonkić, lekar sportske medicine đorđe Rakočević, asistent na hirurgiji Sanja Babić… Videlo se tada kako smo u Francuskoj dobro iškolovani i koliko nas cene.

Tip-top narod

Gastroenterolog Valdman Aron godinama gaji prijateljstvo sa našim lekarima, tvrdi da su svi odlični. Kaže da ima veliki broj srpskih pacijenata, te je, uzgred, a govori još devet jezika, i srpski naučio.
– Dođu kod mene Srbi, a boluju od bolesti kao u svi drugi. Inače, kao narod, vi ste tip-top! – tako se predstavlja dr Aron.

A ovaj skup svečanog otvaranja kupao se u vedroj atmosferi. Dve preslatke kćerkice dr Svete Petrovića, sedmogodišnja Aleksandra i dve godine mlađa Lara poigravale su se sa korpom zaostalih uskršnjih jaja. Koktel koji je pripremio trio lekara domaćina bio je “de luks kategorije”, a ko je god privirio na ulazna vrata, bio je dobrodošao. Jedino čega je u ovom relaks-ambijentu bilo previše su – razgovori na temu medicine. Ne mogu lekari bez svog opredeljenja, a i dobro je što je tako: ko mnogo voli svoj poziv – taj i dobro radi, a kad lekar dobro radi – nama bolest brže prođe, pa onda čili i raspoloženi odemo do matice.

Najčešće tegobe

– Lečimo naše ljude, a njihove najčešće bolesti su psihičke tegobe kao posledice rata ili uopšte teškog života. A na to dolaze dijabetes, visok pritisak ili reumatske bolesti… Na nama je da pomognemo, a jedan od veoma uspešnih lekova je lepa reč – kaže dr Svetislav Petrović.