Enciklopedija o Kosmetu

Na Vidovdan, 28. juna, predviđeno je da se na kioscima u formi CD roma pojavi multimedijalna prezentacija „Kosovo i Metohija – lice Evrope“, čiji je inicijator Goran Danilović, po po obrazovanju filozof, inače potpredsednik Srpske narodne stranke. Projekat sadrži multimedijalne CD rom razglednice, tj. mini enciklopediju o Kosmetu koja na drugačiji način nego do sada prikazuje pokrajinu, od vremena neolita pa do danas, pripovedajući o njenoj istoriji, tradiciji, kulturi, demografiji, etnografiji, muzici, kulinarstvu, sa više od hiljadu fotografija i oko pola sata video snimaka.

– Predvideli smo i da se u trodimenzionalnoj varijanti preko računara prošeta po svetinjama naše srednjovjekovne kulture, kao i turistički vodič sa mapama – kaže nam Danilović koji je i direktor projekta. – Tekstovi su na srpskom, albanskom i engleskom, a do kraja 2007. godine biće prevedeni na još 16 jezika. Izdavač je „Tipon“ iz Beograda, a projekat radi beogradska agencija „Janus“ zajedno sa kulturnom mrežom „Rastko“ – najvećom Internet bibliotekom na srpskom jeziku.

Na prikupljanju više hiljada podataka, naučnih karata, fotografija, kulinarskih specijaliteta, muzičkih i video zapisa radili su Srpska pravoslavna crkva, Beogradski univerzitet, Islamska zajednica, Srpsko arheološko društvo, Društvo za slovensku umetnost, foto-savezi Srbije i Crne Gore… Akcija teče pod sloganom „Pošalji razglednicu“.

– Razglednica će moći da se kupi uz dnevne novine, a na svakoj će biti odštampana adresa jednog od nekoliko hiljada najuticajnijih ljudi na planeti, iz tzv. poslovnog adresara sveta, sa unapred plaćenom poštarinom tako da niko od kupaca neće morati da se izlaže dodatnom trošku.

O važnosti ove akcije baš sada, Danilović dodaje:

– Ovo je godina odlučivanja o sudbini Kosova i Metohije u svetu, a oni koji o tome odlučuju, smatramo, nemaju dovoljno podataka o Kosmetu. Nije reč ni o kakvom politički profilisanom projektu, već o faktografiji vezanoj za Kosmet skupljenoj na jednom mestu, sa ciljem da se svetska i naša javnost zainteresuje za sudbinu Kosmeta i da pokuša da o pokrajini rasuđuje drugačije nego do sada. Izvesno je da je projekat zakasnio, jer o sudbini se uveliko odlučuje, ali mi smo entuzijasti i optimisti. Na svu sreću, uz podršku mitropolita crnogorsko-primorskog koji je istovremeno i čuvar pećkog trona, nedvosmislenu i snažnu podršku Koordinacionog centra za KIM koji vodi Sanda Rašković-Ivić, zatim Ministarstva kulture i medija Srbije i Ministarstva vera Srbije, kao i podršku najznačajnijih štampanih medija, Radio-televizije Srbije, podgoričkog „Dana“, a upravo pregovaramo i sa medijima u Republici Srpskoj i našoj dijaspori, daleko smo odmakli. Značajan procenat od prodaje razglednica namenjen je obnovi našeg kulturnog blaga u Metohiji, zato verujemo da će naši građani pokazati interesovanje i odlučiti da ih kupuju u vreme vidovdanskih praznika.

Na svakom CD-u zapisane su i zaboravljene najlepše izvorne pesme sa Kosova i Metohije koje do sada nismo imali prilike da slušamo. Izvodiće ih grupa „Belo platno“.

– U promovisanju celog projekta uključiće se i neke javne ličnosti iz Srbije, ali to neka ostane iznenađenje. U svakom slučaju, uoči Vidovdana kada planirano da se CD rom pojavi na kioscima, napravićemo veliku beogradsku promociju na kojoj će grupa „Belo platno“ pevati uživo i na koju ćemo pozvati diplomatski kor, jer Kosmet jeste i u pozitivnom i u negativnom smislu lice Evrope – insistira Goran Danilović, otkrivajući nam da on sam nije poreklom s Kosmeta već iz Crne Gore (sa Morače) rečima: „Iako je Crna Gora istorijski vezana za Kosmet, kada je u pitanju državna politika, nažalost, Kosovo i Metohiju tretira kao da nije od njenog tkiva.“

Za zaštitni znak projekta „Kosovo i Metohija – lice Evrope“ uzeta je heraldički obrađena ptica kos (crna ptica sa žutim kljunom slična gavranu) od koje potiče ime naše pokrajine i samo na našem jeziku ima to značenje.