Za veći uticaj i saradnju

za-veci-uticaj-i-saradnju

Z. Mirković

NA OKUPU: Privrednici iz Austrije

Udruženje srpskih privrednika u Austriji predstavilo je svoje ciljeve sa porukom da su privrednici našeg porekla snažniji ako su umreženi i kada sarađuju.

Udruženje, koje je pre desetak godina osnovano na inicijativu privrednika i Zajednice srpskih klubova u Beču, predvodi uspešan biznismen Ostoja Matić, vlasnik koncerna Laki Kar.

Predsedništvo čine i drugi uspešni biznismeni – potpredsednik je Milan Gajić, sekretar Milan Glišić, zamenik sekretara Borislav Kapetanović, blagajnik Saša Kos, zamenik blagajnika Zoran Bondović, a član uprave je Goran Stojiljković.

Matić je, u svom govoru, istakao da je procena da u Austriji oko 20.000 ljudi srpskog porekla ima manje ili veće firme.

Ostoja Matić

– To je veliki potencijal koji nije dovoljno iskorišćen, iako svi daju veliki doprinos razvoju privrede Austrije. Ti privrednici treba da budu značajan faktor povezivanja firmi iz Austrije sa zemljama Zapadnog Balkana – objasnio je on.

Kapetanović je podsetio da je inicijativa za osnivanjem Udruženja srpskih privrednika pokrenuta pre 10 godina iz Zajednice srpskih klubova u Beču.

– Tada smo u saradnji sa Privrednom komorom Beča došli do brojke da samo u Beču ima oko 8.000 naših malih ili srednjih privrednika. Sproveli smo anketu i analizirali teškoće sa kojima se susreću. Na osnovu toga ustanovili smo da je najveći zahtev za umrežavanjem i međusobnom saradnjom. Pokrenuli smo potom inicijativu da osnujemo Udruženje koje ima za cilj da umreži i poveže naše privrednike u Austriji – objasnio je on.

SARADNjA: Glišić, Gajić, Kapetanović, Matić

Gajić je naglasio da je najveći problem kako bi se sav potencijal srpskih privrednika mogao iskoristiti što nisu povezani.

– Potencijal za saradnju između nas i austrijskih privrednika je veliki. Naše udruženje želi da pruži podršku, promoviše naše članove, poboljša pozitivni doprinos privredi. Cilj je jačanje saradnje između srpskih privrednika, pružanje podrške srpskim privrednicima u ostvarivanju svojih poslovnih ciljeve. Želimo da povećamo vidljivost i uticaj srpskih privrednika u Austriji – podvukao je on.

Lobiranje

Milan Gajić je istakao da su srpski privrednici brojni i kvalitetni. Ukazao je da će se Udruženje srpskih privrednika baviti i lobiranjem za interese srpskih privrednika.

Bolje poslovanje

Matić je kazao da zna da je Udruženje osnovano pre desetak godina, ali zbog neozbiljnog rada nije nikada pravo oživelo.

– Mi se nećemo baviti političkim pričama, nego samo kako možemo bolje da poslujemo zajedno – naglasio je on.

Detaljnije