Uživanje u poeziji

uzivanje-u-poeziji

Z. Mirković

KULTURA KAO SPONA: Umetnici na Susretima radosti

Svi ljubitelji književnosti i slikarstva mogli su prvo junsko veče u Beču da provedu uživajući u “deljenju radosti”, na Autorskim susretima radosti, u okviru Festivala kulture ’23 15. bečkog okruga.

Veče posvećeno umetnosti organizovalo je udruženje A:Kultura Beč, a tokom tri sata trajanja programa, autori i publika zajedno su, kroz svet poezije, proze i slikarstva, obojili svakodnevicu i prepustili se uživanju.

Veče je, simbolično, započelo uz performans i zajedničku poruku autora – “Na radost!”.

U ovoj posebnoj večeri su učestvovali pesnikinja Nataša Pajković, Jagoda Lel, slikarka, Željka Aleksić, slikarka, Amina Tahirović, slikarka, Zoran Madunić, slikar, Nevena Džaja, kniževnica, Aleksandra Popov Josić, slikarka, Mirel Tomas, književnica, Petar Vujičić, književnik, Zorica Đuđić, pesnikinja, Svetlana Matić, književnica, Slavica Klein, književnica, Zorica Vitomirov, književnica, Mijo Ćukorin, književnica, kao i biblioteka Srpskog centra.

Autori – pesnici, pisci, slikari izlagali su svoja dela, a posetioci su imali priliku da u spontanoj atmosferi, uz piće i zakusku, razgovaraju sa njima i upoznaju se sa njihovim radom i delima.

Učesnici su izložili svoja dela na pripremljenom i dobro organizovanom prostoru, a tokom izložbe autori su predstavljeni kroz intervju, dok su kroz biografije umetnika publiku poveli Marina Maki Uzelac i Milorad Samardžija.

– Učešće i izlaganje bili su besplatni, a postojala je mogućnost kupovine autorskih dela i sav prihod je pripadao autorima.

Zanimljiva ideja pretvorila se u potpuno neuobičajeno druženje koje je bilo veoma posećeno.

Cilj udruženja A:Kultura je bio da podržimo i promovišemo kreativan rad, ideje, pozitivnu energiju, napor i zalaganje onih koji žele svetu nešto da kažu i prikažu na svoj i svojstven, originalan, autentičan način – rekao je Milorad Samardžija.

– Iskreno se zahvaljujemo učesnicima i organizatorima, kao i posetiocima koji su prisustvom uveličali događaj – rekao je Samardžija.

Brojna publika

Predstavilo se 15 autora, i njihova kreativna ostvarenja iz oblasti književnosti, domaćih radinosti, muzičke i likovne umetnosti, a da takva manifestacija nedostaje, govori i podatak da je prostor bio ispunjen do poslednjeg mesta.

Detaljnije