Za otvorenost i prijateljstvo

U prostorijama Generalnog konzulata Srbije i Crne Gore u čikagu u četvrtak je priređen svečani prijem za diplomate i predstavnike srpske zajednice čikaga i Ilinoisa. Bila je to prilika za susret i upoznavanje diplomatskih predstavnika, razmenu iskustava i mišljenja i, svakako, početak saradnje.
Na svečanost su došli predstavnici konzulata Austrije, Brazila, Kine, Francuske, češke Republike, Indije, Indonezije, Izrćla, Japana, Koreje, Holandije, Egipta, Poljske, Rumunije, Južne Afrike, Švajcarske, Ukrajine i Urugvaja, zamenik guvernera države Ilinois Pet Kvin, predstavnici grada čikaga… Prijemu su prisustvovali i NJegovo visoko preosveštenstvo mitropolit Hristofer, NJegovo preosveštenstvo vladika Longin, brojni sveštenici, ambasador Srbije i Crne Gore u Vašingtonu dr Ivan Vujačić, predstavnici srpskih organizacija, uspešni privrednici i umetnici.

Susreti u Vašingtonu

Rukovodstvo Srpsko-američkog kongresa bilo je pre nekoliko dana u prvoj zvaničnoj posetu Vašingtonu, gde su održani susreti sa predstavnicima vlade SAD, članovima Kogresa, ekspertima za balkanska pitanja i nevladinim institucijama. Svrha ovih sastanaka, između ostalog, bila je procena trenutnog odnosa Vlade SAD prema Balkanu u celini, a posebno prema SCG. Razmatran je niz važnih tema, uključujući Kosmet, sud u Hagu, ekonomsku situaciju u SCG, postojeće probleme korupcije i kriminala, načine kako da se unaprede odnosi između SAD i SCG, kao i kakav doprinos srpska dijaspora u Americi može dati u rešavanju ovih pitanja. Razgovori su bili konstruktivni i prijateljski, mada su postojale neke razlike u pogledima. Svi učesnici su se složili da su ovakvi susreti veoma korisni i da ih treba organizovati i ubuduće.

U prijatnoj atmosferi lepo uređenog prostora Generalnog konzulata služeni su specijaliteti naše kuhinje, slušala se naša probrana muzika u interpretaciji mladih umetnika i kao da su svi nastojali da zaborave one teške godine nakon 1991, kada je Konzulat u čikagu bio zatvoren. Obraćajući se prisutnima u ime guvernera Roda Blagojevića i u svoje lično ime, Pet Kvin je između ostalog rekao:
– Pozdravljam vas u ime građana Ilinoisa i naglašavam činjenicu da je ovde oko 300.000 Srba, što znači da je ovde, posle Beograda, najviše Srba. I mi sa vama imamo posebne veze, naročito zbog našeg guvernera Roda Blagojevića koji, nažalost, zbog neodložnih poslova večeras nije mogao biti sa nama. Vi znate da ga očekuju poslovi sređivanja velikog deficita u budžetu, a kraj fiskalne godine je u ponedeljak, pa je u toku donošenje veoma važnih odluka. Ja uvek ističem njegovu energiju i zalaganje za poslove za koje je odgovoran i posebno sam fasciniran pričom o njegovom poreklu. Zato mislim da je i danas ovo zemlja mogućnosti i da su brojne mogućnosti otvorene za saradnju Ilinoisa i vaše zemlje.

Tu su mogućnosti za trgovinsku i kulturnu razmenu, velike su šanse u turizmu. Uvek ću posavetovati da vaši ljudi najpre dođu u našu državu, u kojoj je guverner Srbin. Verujem da ćemo prijateljstvo između naše dve zemlje uspešno graditi u 21. veku.
Predstavnici države Ilinois i grada čikaga pročitali su poruke upućene generalnom konzulu, sa najlepšim željama za uspešno obavljanje važne funkcije.
Ambasador SCG u Vašingtonu dr Ivan Vujačić, o trenutnim odnosima dve zemlje, za „Vesti“ je rekao:

– Nedavno su predstavnici Srpsko-američkog kongresa u Vašingtonu imali susret sa američkim zvaničnicima i to je pravi korak ka onome što zovemo kvalitetnim lobiranjem za interese naše zemlje. Tu nema velikih tajni, drago mi je da postoji volja predstavnika naše dijaspore, jer je to velika pomoć našoj diplomatiji.

Oni kao američki državljani imaju pristup kongresmenima, firmama, investitorima, na jedan posredniji, direktniji način. Stvari su se bitno promenile nabolje u odnosima između naše dve zemlje, što su znakovi normalizacije, podrške i prijateljstva. Što se tiče normalizacije trgovinskog statusa, prošli smo glasanje u Kongresu, ostaje Senat, nadam se da će odluka bez uslovljavanja proći do kraja jula, jer ne radi se samo o našem statusu, već o čitavom kompleksu pitanja carina. Naravno, sada je aktuelno pitanje Međunarodnog krivičnog suda i zahteva da se američki državljani tom sudu ne isporučuju. Naša vlada će to pitanje ozbiljno razmotriti, ali ni to nije problem samo naše zemlje. Amerika to traži od svih zemalja sveta, neke su se opredelile da to potpišu, neke ne. Ja mislim da će naša vlada zauzeti najracionalniji stav sa aspekta interesa naše zemlje. Ali, ukoliko se desi da mi ne potpišemo taj sporazum, to neće uticati na naše druge odnose, osim na polje vojne saradnje.To jeste pitanje koje se sada dramatizuje, ali je ono izolovano pitanje, jer su celokupni odnosi mnogo bolji.