Za decu dijaspore Interplov iz Londona osnovao biblioteku na internetu

Najlepše knjige i pesme za decu naših najboljih dečjih pesnika poput Miroslava Antića, Ljubivoja Ršumovića, Pere Zupca i drugih, od sada se mogu slušati i čitati na internetu.

Interplov iz Londona osnovao je na internet adresi www.malabiblioteka.net dečju biblioteku. Zvučni zapisi pesama koje čitaju sami pisci, daju antologijsku vrednost ovom sajtu. Uz saglasnost porodice Miroslava Antića, po prvi put biće postavljen zvučni zapis ovog poznatog pesnika koji čita svoj Plavi čuperak. Na ovom mestu mogu da se nađu I dela svetske književnosti poput Olivera Tvista ali i dela Šekspira.

Biblioteka će biti od velike pomoći deci dijaspore koja nemaju često prilike da dođu do naših knjiga.

Prema rečima Veljka Žižića jednog od osnivača projekta u doba interneta i brojnih sadržaja na televiziji srpski književni jezik može biti zapostavljen.

Deca svugde na svetu vole jezik ako je lako dostupan, zanimljiv i sadržajan. Pokretanjem Male biblioteke i korišćenjem novih oblika modernog sporazumevanja želimo da ohrabrimo decu da svakog dana nauče poneku novu reč i posebno da uživaju u maternjem jeziku objašnjava Žižić.

Mala biblioteka je sastavljena od interaktivnih elektronskih sadržaja. Kako bi im približili svet knjiga tvorci ovog sajta su izjednačili igrice i junake knjiga pa tako u jednoj igrici mogu da zajašu Šarca ili Jabučila. Osim igara, biblioteka sadrži elektronske knjige, audio-priče i audio-knjige, interaktivne slikovnice, pozorišne predstave, crtane interaktivne animacije i igrane filmove.

Ideja sajta jeá da svako može da besplatno da se učlani, a knjige i ostali sadržaji mogu se kupiti klikerima valutom koja se koristi u Maloj biblioteci čija je vrednost ekvivalentna jednom evru.

Ipak, veliki broj sadržaja je besplatan poput svih igara kao i pojedinih knjiga.

Mala Biblioteka za sada ima oko 200 naslova I članova iz više od 20 zemalja.

Jedna od ideja pokretača ovog sajta je da se knjige ne koriste jednokratno već da se korisnici mogu vratiti tamo gde su stali.

Ako u mnogim stvarima nismo velesila možda smo u srpskom jeziku. Zato ono što stvaramo treba da bude dostupno i drugima zaključio je Žižić.