www.srpskadijaspora.info Pro et Contra

Postovana Maticna Dijasporo,
Surfujuci odtkrio sam da postoje na desetine sajtova koji pozajmljuju ime Dijaspora.Osim Kongresa Srpskog Jedinstva,ne vidim da je bilo koji drugi u toj meri profesionalan i tematski usmeren.
Kao prvo zeleo bih da znam sledece:
a) ako ste Dijaspora zasto vam je domen co.yu?

b) Ili ako shvatimo da je Dijaspora u Svetu,onda je Matica izvan tog svete.Prema tome, vi koji sebe proglasavate Dijasporom u centru sveta verovatno imate na umu kao i vecina predhodnih Crncevica da stvarnoj dijaspori usmeravate pamet,npr.u pravcu novog zajma,“preporoda“ itd.

c) zasto promovisete tzv.Savet dijaspore koji navodno zaseda u Saveznom parlamentu?Da li da to o dijaspori ponovo odlucuju Mira Markovic,Seselj ili neko od novih vozdova koje ponovo ustolicuju frankfurtske Vesti i sl?

d) molim Maticnu Dijasporu da profilise sebe na pravi nacin,dijaspori je zaista dosta magle!

—————

From: Tomislav Djokic
To: info@srpskadijaspora.info
Sent: Tuesday, January 22, 2002 1:48 AM
Subject:

Pozdrav svima u SRPSKOJ DIJASPORI !!!!

Svidja mi se sto ima ljudi koji se bave problemima svih nas (SRBA) koji u ova nova vremena traze put koji smo mi SRBI odavno izgubili. Srbi su vrlo star narod koji je kroz svoju istoriju, koja je puna sradanja i patnji, zavrsio tu gde jeste, kao jedna mala tackica na karti Evrope. Komunisti su udarili tacku u razbijanju srpskog naroda, koji je, opet, zahvaljujuci vekovnoj srpskoj neslogi, dozvolio da zadnjih 60 godina budemo sve samo ne ono sto jesmo – SRBI. Vi pokusavate da vratite nas narod na svom starom putu ali je to tesko uraditi posle toliko vekova punjenja nasih glava tudjinskim pravilima i idejama. Tema je previse velika da bi to stalo u ovo majusno pismo. Prvi covek koji je iz dubine svoje duse poceo da radi na tome je g-din Milos S. Milojevic.
Ja bih bio srecan kada bi ste poceli od njega, jer ne svidja mi se, recimo, ova vasa slika na e-mail-u gde ste stavili Vuka Karadzica i Svetog Savu. Te dve licnosti ni u ludilu ne mogu stajati zajedno jer Vuk nikada u svom zivotu nije pisao niti spominjao Naseg velikog sveca, mozda zbog toga sto je mislio da je veci od njega. Ne znam kako na vas deluju ove moje reci, mozda kao glupost, ali ja i mnogi koji se osecaju kao SRBI misle da je to istina. Ja nisam neki ucenjak, obican sam covek, toliko obican da dobro znam da je to previse velika i opsirna tema za mene, ali pokusavam da i ja dam svoj mali doprinos da mnoge stvari koje su nedovoljno jasne spoznam kojiko to mogu i to podelim sa svima koji zele da znaju istinu o nama. Zao mi je sto mnogi drugi narodi bolje poznaju nasu istoriju od nas samih. Jos me vise vredja teorija nasih istoricara pa i crkve da smo mi SRBI doseljenici na sopstvenoj, nasoj teritoriji ( cuveni sesti vek ). Ali, mi smo takvi. Prihvatali smo tudjinske ideje pa i tudje jezike sto nas je pomerilo sa puta. Zelja mi je da uz pomoc Vasu i pomoc svih koji zele da ovaj narod opet bude jak i velicanstven kakav je u proslosti bio, damo svi samo mali deo svog vremena i truda i ispravimo sve nase greske.

Puno pozdrava od Tome.